Elin Ersson és a posztmilleniális nemzedék aktivistái

2018. július 27. 21:17

Figyelemre méltó volt a svéd lány által mutatott bátorság, amivel megtagadta, hogy leüljön és ezzel megakadályozta egy utasokkal teli repülőgép felszállását.

2018. július 27. 21:17
Ben Simanowitz

Ben Simanowitz 17 éves londoni diák írása a Euronews oldalán

„A héten láttam Elin Ersson, a magányos svéd egyetemista inspiráló videóját, aki megakadályozta egy férfi Afganisztánba való deportálását. Figyelemre méltó volt az általa mutatott bátorság, amivel megtagadta, hogy leüljön és ezzel megakadályozta egy utasokkal teli repülőgép felszállását. Az akciója nem csak a kezdeményezőkészségét, a bátorságát és erkölcsi igazságérzetét mutatta, hanem arra is rámutatott, hogy a közvetlen akcióhoz nincs szükség tömegmozgalomra: bárki – én magam is – megtehette volna, amit ő tett.

Miközben sokan tisztában vagyunk, hogy milyen ijesztően bánnak a kormányzataink a menekültekkel, nem sokunknak van motivációja vagy bátorsága a tettek mezejére lépni. Elin videója azt mutatja, hogy nem kell szuperhősnek lened, hogy megments egy életet. Mindannyian képesek vagyunk arra, hogy akcióba lépjünk az igazságtalanság láttán.

A tekintélyuralmi kormányzatok és a megosztó politikák megerősödésével felelősek vagyunk azért, hogy próbáljuk megváltoztatni azt, ahogy a világ ma működik, hogy szembeszálljunk az emberi jogok megsértésével világszerte. Ezt csak úgy lehet elérni, ha az emberek nézőpontja globálisabbá válik, és hangosabban szólalnak fel a sérelmekkel szemben. Végül is, mikor adtak fel a kormányzatok és vezető valamit anélkül, hogy ne kényszerítette volna őket erre valami?

Mint az első digitális bennszülöttek, az én nemzedékem, a posztmilleniálisok úgy nőttünk fel, hogy korlátlan hozzáférésünk van az információhoz. Vannak, akik felróják, hogy könnyen elterelődik a figyelmünk, hogy a Snapchat, az Instagram, a Twitter és számtalan más applikáció használata miatt nem veszünk részt eléggé a minket körülvevő világban. Míg ebben lehet valamennyi igazság, a digitális korszak azt a lehetőséget is megdta nekünk, hogy informáltabbak legyünk minden korábbi nemzedékhez képest, és még inkább tudatában legyünk a világ körüli igazságtalanságoknak.”

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2018. július 28. 15:48
Naná, hogy egy héber ujjong ezen is, pedig őket fogják először likvidálni, ha Svédország is kalifátus lesz.
Gyéressy Károly
2018. július 28. 11:30
A zsidóra mindig lehet számítani.
Peter8811
2018. július 28. 10:11
Ságvári Endre bácsi is ilyen prehistoric unknown posztmilleniális hős volt, igazolvány helyett posztmilleniális revolvert vett elő posztanállisinkább.
libantkomcsi
2018. július 28. 10:09
Az ostobaság, nem keverendő a hősiességgel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!