Unión belüli menekülttáborok felállításáról vitáznak a brüsszeli EU-csúcson

2018. június 29. 07:59

Európai Unión belüli menekülttáborok felállításáról vitáznak Brüsszelben diplomáciai források szerint. Az olasz kormány harciasan lépett fel a tárgyalások során.

2018. június 29. 07:59

Az uniós tagországok vezetői kétnapos Brüsszeli csúcsértekezletükön olyan javaslaton folytatnak éjszakába nyúló vitát, amely szerint az Európai Unión belül zárt menekülttáborokat hoznának létre, valamint befogadó központokat állítanának fel unión kívüli országokban a migrációs nyomás okozta patthelyzet feloldására – közölték a tanácskozás részleteit ismerő diplomaták pénteken.

Információk szerint az unión belüli menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, amelyek úgy a szárazföldön, mint a tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozását végezné. Az unión kívüli országokban tervezett, a kérelmek előzetes feldolgozást végző befogadó központokat főként az észak-afrikai régió országaiban állítanák fel. Hozzátették, a javaslat szerint a nemzetközi védelemre jogosultakat szigorúan felajánlás alapján osztanák el az arra jelentkező tagállamok között.

Amíg a legtöbb ország – beleértve Olaszországot is – támogatja, néhány tagállam nem tartja elfogadhatónak a javaslatot – közölték.

Csütörtök este az uniós tagországok vezetői nem tudtak közös nyilatkozatot elfogadni az aznap kezdődött csúcsértekezlet addig tárgyalt témáiról, miután az egyik tagállam – diplomáciai források szerint Olaszország – blokkolta azok jóváhagyását, amíg nem kerül sor a migrációs vitára.

Giuseppe Conte új olasz kormányfő már a találkozó előtt a migrációügyi zárónyilatkozat megvétózásával fenyegetett, amennyiben a tagállami vezetők nem tudnak Róma számára is elfogadható megoldásra jutni a bevándorlásról. Később azonban névtelenséget kérő diplomáciai források arról számoltak be, hogy Olaszország a többi zárónyilatkozat elfogadását is blokkolni fogja, amíg nem születik számukra megfelelő megoldás a munkavacsora migrációs vitáján.

Csütörtök délután kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdődött Brüsszelben, amelyen elsősorban a közös migrációs és menekültpolitikáról, Nagy-Britannia uniós kilépési folyamatáról, a következő többéves költségvetési keretről, illetve gazdasági és kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői.

(MTI)

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Einar
2018. június 29. 09:53
"Fenyegetett az a veszély, hogy a létrehozandó menekült táborokból szétosztják az európai országokba a migránsokat. A magyar miniszterelnök szerint ugyanakkor ezt a javaslatot “sikerült visszaverni”." Reméljük!
Szerintem
2018. június 29. 09:40
Tábort ott kell csinálni, ahol sok a migri. Nem pedig ott ahol nincsenek, aztán meg oda deportálgatni őket.
Einar
2018. június 29. 09:28
"Az Unió területén ellenőrzött menekültközpontok önkéntes alapon..." Szarnak egy pofon!
56október
2018. június 29. 09:15
"Menekülttáborok"?? Teljesen egyetértek! Azt akár nálunk is (bár nem ragaszkodunk hozzá...) hiszen ezek közül tízezerből ha egy a menekült. Persze így is csak akkor maradhatnak, ha nem csinálnak semmi balhét, és elmennek dolgozni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!