Trump visszavág, újabb védővámokat vet ki kínai termékekre

2018. június 19. 07:19

Trump közölte: lépése megtorlás azért, mert Peking a múlt héten amerikai termékekre kivetendő, 50 milliárd dollár értékű tarifaemelésről hozott döntést.

2018. június 19. 07:19

 Donald Trump amerikai elnök hétfőn este bejelentette, hogy további 200 milliárd dollár értékben kíván védővámot kivetni kínai termékekre.

Az elnök közleménye szerint utasítást adott Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő hivatalának, hogy dolgozza ki, mely kínai árucikkeket érinthetnek az újabb védővámok. Trump közölte: lépése megtorlás azért, mert Peking a múlt héten amerikai termékekre – elsősorban marhahúsra, szárnyasokra, dohányárura és gépkocsikra – kivetendő, 50 milliárd dollár értékű tarifaemelésről hozott döntést.

Trump hétfőn leszögezte: amint a védővámok bevezetésével kapcsolatos jogi előkészületek lezárulnak, a vámokat azonnal bevezetik, ha Kína nem vonja vissza a nemrégiben bejelentett védővámokat. „Kína legutóbbi cselekedete egyértelműen jelzi eltökéltségét, hogy fenntartsa az Egyesült Államok állandó és tisztességtelen hátrányos helyzetét, amit nagy, 376 milliárd dolláros kereskedelmi deficitünk is jelez" – hangoztatta az amerikai elnök közleménye.

 A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint egyelőre nem világos, hogy Lighthizer hivatala mennyi időt kapott a védővámokkal sújtandó termékek listájának összeállítására. A lap megjegyzi: a védővámok bevezetését az amerikai elnök nyomásgyakorlásként alkalmazza, annak érdekében, hogy így kényszerítse tárgyalóasztalhoz az Egyesült Államok kereskedelmi partnereit, és végső soron rábírja őket piacaik nagyobb mértékű megnyitására az amerikai termékek előtt.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2018. június 19. 10:31
Kérdéses a hatás amúgy a technológiai szektorban. A 2000-es évek elején a szigorú amerikai exportkontroll a 'kettős felhasználású' technológiákra (az ITAR rendszer) azt eredményezte, hogy az amerikai részesedés a műholdpiacon visszaesett. A kínaiak és más nemzetek ösztönözve lettek arra, hogy olyan projektekbe vágjanak, amelyekben semmilyen amerikai komponenst nem használtak (hanem például franciát).
Csigorin
2018. június 19. 09:05
megbosszulod Kinan hogy visszautott?
Babivadász
2018. június 19. 09:02
Trump szembemegy az egész világgal. A világtörténelem során mindig voltak olyan országok amelyek ki akarták terjeszteni uralmukat más, gyengébb népekre vagy nemzetekre, akár területszerző, akár kultúraterjesztő, esetleg anyagi okokból, vagy egyetlen személy rögeszméje miatt. Ezek a próbálkozások mindig birodalom bukásához vezetettek .
KannibálTatárÚr
2018. június 19. 07:53
Az USA nem nyeri meg a kereskedelmi háborút. 500 milliárd dollár felett van az évi kereskedelmi deficitje. Ha esetleg a behozatal csökken, arra a hazaiak fizetnek rá, mert nem lesz áru. A kínai módszerrel lehetne kilábalni a nehézségekből. Arra azonban az USA lakossága lusta. Köszönjék meg a mindentudó zsidóknak, hogy a világ legnagyobb exportőréből a legnagyobb importőr lettek. Ők (mármint a zsidók) meg gazdagodnak a kereskedelmen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!