Orbánt és Putyint hasonlította össze a Bloomberg

2018. április 17. 14:41

A Bloomberg orosz származású szerzője szerint Orbán módszerei hasonlítanak ugyan Putyin stílusára, de a két vezető között mégis több a különbség, mint a hasonlóság.

2018. április 17. 14:41

Egy Bloombergen megjelent cikkben az oldal orosz származású szerzője, Leonid Bershidsky arra volt kíváncsi, hogy vajon mennyire hasonlít Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. A szerző szerint Orbán módszerei sokban emlékeztetnek ugyan Putyin stílusára, de a két vezető között mégis több a különbség, mint a hasonlóság.

Szerinte közös bennük, hogy távol akarnak tartani maguktól és pártjuktól minden olyan külső erőt, amelyek alááshatják a hatalmukat, Orbán távol tartó intézkedései azonban sokkal kifinomultabbak, mint amilyeneket Putyin vet be. A kifinomultság persze nem jelent lágyságot, és Orbán így is eléri, amit akar– írja a szerző.

Az egyik legmarkánsabb különbséget a cikk az EBESZ-szel kapcsolatban hozza fel: míg Magyarországon a kormány és a Fidesz-KDNP túlságosan erős összefonódására hívták fel a figyelmet a megfigyelők, addig Oroszországban ennél sokkal súlyosabb észrevételeket tettek ugyanennek a szervezetnek a képviselői: korlátozták a gyülekezés szabadságát, a jelöltek nyilvántartásba vételét, és csorbult jelöltek közti valódi verseny.

Az orosz publicista szerint a legerősebb hasonlóság Putyin és Orbán között az, hogy mindketten korruptak, de az orosz rezsimet jóval korruptabbnak látja a magyarnál.

Leonid Bershidsky megszólaltatta Gulyás Gergelyt, a Fidesz frakcióvezetőjét, aki azt mondta, az újságírói fantázia részei voltak azok a cikkek, amelyekben Orbánt és Trumpot Putyinhoz, illetve Erdoganhoz hasonlították, és szerinte Magyarország plurális demokrácia, amely tiszteletben tartja az európai szabályokat.

A szerző beszélt Gyulai Gáborral, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának vezetőjével is, aki azt mondta, hogy egyre nagyobb nyomással kénytelek szembenézni, de testi épségük nincs veszélyben. Ugyanezt mondták a Transparency International, valamint a Korrupciókutató Központ munkatársai is. Ehhez teszi hozzá, hogy Oroszországban és Törökországban az ilyen szervezetek munkatársai nem csak magukat kell hogy féltsék, de családtagjaikat és barátaikat is.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2018. április 18. 06:30
orbán ugyanaz a pénzéhes, hatalomcentrikus , korrupt szarházi,mint a vén kontinens legtöbb diktátora és áldemokratája, félcigány génjei pedig eleve softfasisztává változtatják, idő kérdése és felnő orosz papijához.
ciprióta
2018. április 18. 06:16
orbán egy tipikus magyar szaftzabáló cigány, a nemzeti kisebbség jellemző elitje....putyin egy tömeggyilkos, szadista állat, aki saját seggének lyukvédelme érdekében hajlandó a világ elpusztitására.....van némi különbség köztük igaz???
zakar zoltán béla
2018. április 17. 16:28
Én pedig Sorost a 14 éves, majd 68 éves kápót és a tőzsdespekulánst. Nincsen különbség önazonosak!
villogókékfog
2018. április 17. 16:11
bloomberg és népszava összehasonlítást esetleg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!