Megnyirbálnák a francia alsóházi képviselők számát

2018. április 04. 19:17

Harmadával csökkentenék a francia nemzetgyűlésben ülő képviselők számát egy, a felsőház által elfogadott törvényjavaslat alapján.

2018. április 04. 19:17

A francia szenátus szerdán belegyezett abba a reformjavaslatba, amelynek keretében a parlamenti képviselők számát 30 százalékkal csökkentik és a képviselők 15 százalékát arányos választási rendszerben választják a 2022-es törvényhozási választásokon – jelentette be Edouard Philippe francia miniszterelnök szerdán.

A tervezett intézkedések összhangban vannak Emmanuel Macron államfőnek a választási kampányban tett ígéreteivel az intézményrendszer reformjára. Az ellenzéki többségű francia felsőház támogatása kulcsfontosságú a reformok végrehajtásában.

„Ezek a törvények hozzájárulnak majd a politikai és parlamenti élet mélyreható megújításához, a felelősség, a képviseletiség és hatékonyság szellemében” – mondta Philippe. 

A francia alsóházban, a nemzetgyűlésben jelenleg 577 képviselő dolgozik, a szenátusnak 348 tagja van, ami a lakosság arányához viszonyítva az európai átlagnak felel meg. 

Jelenleg az alsóház, az 577 tagú nemzetgyűlés tagjait öt évre, közvetlenül választják egyéni választókörzetekben. A tisztán többségi elvű voksolási rendszer kétfordulós, de a jelölt már az első fordulóban győzhet, ha megszerzi a leadott szavazatok 50 százalékát plusz egy szavazatot. A második fordulóba kerüléshez a szavazatok 12,5 százalékának megszerzésére van szükség, és ekkor már a relatív többség is elég a győzelemhez.

A reformjavaslat mostani formájában 15 százalékos arányban vezetné be a képviselők arányos, azaz pártlistán történő megválasztását annak érdekében, hogy a kisebb pártok jobb parlamenti képviselettel rendelkezzenek.

A szenátus elnöke az ellenzéki jobboldalhoz hasonlóan a lehető legkisebb arányt támogatta, míg a nemzetgyűlés kormánypárti elnöke, Emmanuel Macronhoz és a centristákhoz hasonlóan, legalább 25 százalékot javasolt.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2018. április 05. 11:30
Én mindig örömmel olvasok arról, ha nyírbálják a franciákat.
Berecskereki
2018. április 04. 21:48
Még annak is eljön az ideje amikor Macront fogják megnyirbálni. Már egyre jobban közeleg. Lehet vágni a centit.
illiberator
2018. április 04. 20:07
Gilotinnal?
a kormány hazudik
2018. április 04. 19:42
Itt meg a határon túliaknak kellene megvonni a szavazati jogát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!