A francia nemzetgyűlés felfüggesztette Le Pen mentelmi jogát

2017. november 08. 17:22

Jobb Szíriából hazatérő dzsihadistának lenni, mint egy olyan képviselőnek, aki szót emel az Iszlám Állam megalázásai ellen – mondta Marine Le Pen, miután a francia nemzetgyűlés felfüggesztette a mentelmi jogát.

2017. november 08. 17:22

A francia nemzetgyűlés szerdán felfüggesztette Marine Le Pennek, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének a mentelmi jogát, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé a Twitteren, és ezért – „erőszakos tartalmú fotók közzététele” miatt – 2015 végén vizsgálatot indítottak ellene. A képviselő mostantól beidézhető a bíróságra. „A véleménynyilvánítás szabadsága, ami lényegi elem a képviselői szerepben, meghalt ezzel a pusztán politikai célú lealacsonyító döntéssel” – mondta Marine Le Pen. „Jobb Szíriából hazatérő dzsihadistának lenni, mint egy olyan képviselőnek, aki szót emel az Iszlám Állam megalázásai ellen” – tette hozzá. 

A francia hatóságok 2015 végén indítottak vizsgálatot Marine Le Pen ellen, „erőszakos tartalmú fotók közzététele” miatt. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé a 830 ezer követővel rendelkező Twitter-csatornáján, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki. A politikus „Ez az Iszlám Állam!” üzenettel azután töltötte fel a képeket, miután a BFM francia hírtelevízió egy kommentátora, Jean-Jacques Bourdin, szerinte párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és a Nemzeti Frontot. 

Az Európai Parlament már márciusban felfüggesztette Marine Le Pen mentelmi jogát ugyanebben az ügyben. A Nemzeti front elnöke júniusig brüsszeli képviselő volt, de miután nemzetgyűlési képviselőnek választották, lemondott az EP-képviselőségéről. Franciaországban az erőszakos jellegű, terrorizmusra buzdító, pornografikus vagy az emberi méltóságot súlyosan sértő üzenetek közzététele egy év börtönbüntetéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható abban az esetben, ha azt kiskorúak is láthatják.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2017. november 09. 10:10
Nyilván Le Pen toborozni akart... ennyire átlátszó aljasságra is csak az EU és azon belül az ostoba magukat tökönszúró franciák képesek. majmok
lightning protection
2017. november 08. 21:02
Ebben a fránya diktatúrában Szanyi kapitány vígan feltehette egy lincselés eredményét, "érdekes" kísérőszöveggel. Bezzeg egy igazi minta demokráciában szólás és vélemény szabadság van...
Akitlosz
2017. november 08. 19:38
Milyen jogszabályt sért „erőszakos tartalmú fotók közzététele” ? A hollókoszttal tele az internet! Viszont a jelenlegi terrorizmus ténykedéseinek a dokumentálását, megjelenítését, közzétételét valamilyen rejtett felsőbb hatalom tényleg durván és nagyon hatékonyan cenzúrázza. Valamit nagyon leplezni akarnak És meg akarják akadályozni, hogy az európai lakosság szeme kinyíljon és fellázadjon a muzulmán horda rájuk telepítése ellen.
zakar zoltán béla
2017. november 08. 19:29
Isten barmai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!