Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Román kulturális miniszter: „Testvéri üzenettel” kell a magyarokhoz fordulni

2017. október 23. 11:23

Lucian Romascanu román kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter szerint testvéri gesztust kell tenni a magyarság irányába Nagy-Románia centenáriumán.

2017. október 23. 11:23

A romániai nemzeti kisebbségek, főként a magyarság irányában megfogalmazott „testvéri üzenetet” lát szükségesnek Lucian Romascanu román kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter annak érdekében, hogy a többségi nemzettel együtt ünnepelhessék országuk centenáriumát – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség magyar kiadása a tárcavezető egy vasárnap esti televíziós interjúját ismertetve.

Romascanu azt mondta: azt szeretné, hogy a centenáriummal kapcsolatban a politikusok ne essenek túlzásokba, hanem szolidaritásról tegyenek tanúbizonyságot, mert az állam létrejöttét ünnepelik. Szerinte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is megértette ennek szükségességét.

Úgy látom, hogy Kelemen Hunor némiképpen finomított álláspontján, ami a centenáriumot illeti. Tisztában van ő is a dolgokkal, hisz egy olyan országnak volt a művelődési minisztere, amely 1918-ban alakult. (...) 1918-ban egész Európa térképe megváltozott. Létrejött Csehszlovákia, Jugoszlávia, Nagy-Románia. Ezek közül csak Románia maradt meg változatlan határokkal, ugyanazokkal a nemzetekkel, ami azt jelzi, hogy a legszilárdabb és legkorrektebb alapokon nyugszik (...) És itt élünk, ebben az országban a magyarokkal, szászokkal, zsidókkal, romákkal: ezek a nemzetek valamennyien üdvözölték a Gyulafehérvári Nyilatkozatot és Erdély egyesülését Romániával” – idézte a minisztert az Agerpres.

Romascanu hangsúlyozta, hogy Románia betartja azt, amit az egyesüléskor ígért, és a magyar kisebbségnek igen korrekt feltételeket biztosít, jelen van a parlamentben, akárcsak a többi kisebbség, van magyar oktatás, használhatják anyanyelvüket a közigazgatásban.

Azt gondolom, hogy rendben vagyunk, és betartjuk azokat, amiket elődeink 1918-ban megígértek” – szögezte le a művelődési miniszter. Szerinte a magyar kisebbség képviselőinek továbbra is a magyarlakta térségek infrastrukturális, gazdasági fejlődéséért kell harcolniuk. „Nem mindig a túlzott követelések a legcélravezetőbbek, de lehetnek politikai, parlamenti szintű kezdeményezések, amelyekkel az RMDSZ javíthatja a magyarok életminőségét” – mondta a kulturális miniszter.

Augusztus elején nagy felháborodást keltett a román médiában az, hogy Kelemen Hunor a kolozsvári Szabadságnak úgy nyilatkozott: a románságnak el kell fogadnia, hogy az erdélyi magyarság nem fogja tudni és nem is akarja ünnepelni 1918-at, az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó gyulafehérvári román nemzetgyűlés centenáriumát.

Kijelentése miatt az RMDSZ-elnök román állampolgárságának és román állami kitüntetésének megvonását kezdeményezte a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció elnevezésű, román akadémiai, üzleti, szakszervezeti és szakmai szervezeteket tömörítő társaság.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. október 24. 07:12
Románia semmilyen ígéretet nem tartott be. Nem is csak ígéret, hanem garancia volt az autonómia. Lett? Nem.
illesl
2017. október 23. 17:10
Én viszont azon csodálkozom, senki nem opponálja a román miniszter állításait: "1918-ban egész Európa térképe megváltozott. Létrejött Csehszlovákia, Jugoszlávia, Nagy-Románia. Ezek közül csak Románia maradt meg változatlan határokkal, ugyanazokkal a nemzetekkel, ami azt jelzi, hogy a legszilárdabb és legkorrektebb alapokon nyugszik (...) " Ismereteim szerint Nagy-Románia 1920-ra elérte eddigi legnagyobb kiterjedését. Még ugyan fájt a foga a Tiszántúlra, Kárpátaljára. Beszarábia, Dél-Dobrudzsa, Bukovina nagyobb része is a Román Királyság része lett. Viszont épp a Molotov-Ribbentrop paktum révén lett Beszarábia Szovjet-Moldáviává, Bukovina északi része Ukrajnáé, és az egyetlen Hitler által szentesített határ-átrendezés maradt meg, Dél-Dobrudzsa nem került vissza az "anyaországhoz". Akkor miről beszél a miniszter. Egyedül a mi nótánkat hegedülték el, azaz került vissza Észak-Erdély Romániához, hisz'" bennünket európai páriákat bármikor és bárhol lehet üldözni....
Maddox
2017. október 23. 15:25
Ha ez a "kulturális" miniszter, akkor milyen lehet a többi, te jóságosisten....
balbako_
2017. október 23. 14:52
A Trianonban vállaltakból a románok az égvilágon semmit sem tartottak be, sőt bátran állíthatjuk pontosan ellenkezőleg tettek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!