Kettős életet élhetett a Las Vegas-i mészárlás elkövetője

2017. október 05. 23:16

„Életének nagy részét valószínűleg soha nem ismerjük és értjük meg teljesen” – mondta Joe Lombardo Clark megyei seriff a Las Vegas-i tömegmészárlás elkövetőjéről, Stephen Paddockról.

2017. október 05. 23:16

A Las Vegas-i tömegmészárlás elkövetője évtizedeken keresztül kettős életet élt – mondta csütörtöki nyilatkozatában Joe Lombardo Clark megyei seriff. Sajtótájékoztatóján a tisztségviselő elmondta: a 64 éves elkövető, Stephen Paddock évtizedeken keresztül fegyvereket és lőszereket vásárolt, s bár környezetében zárkózott embernek ismerték, kettős életet élt, senki nem sejtette, hogy titokban titkos szenvedélyének hódolt, s emberélet kioltására alkalmas eszközöket gyűjtött. „Életének nagy részét valószínűleg soha nem ismerjük és értjük meg teljesen” – fogalmazott Joe Lombardo. 

Nehezen hihető történet

A seriff szerint nehezen hihető, hogy a fegyverarzenált, lőszereket és robbanóanyagokat Paddock egyedül vásárolta volna. Hozzátette: elképzelhető, hogy valaki segített neki. Különböző hírportálokon és blogokban megjelent találgatások szerint Stephen Paddock nem az egyedüli elkövetője volt a tömegmészárlásnak. Az ezt felvetők szerint ugyanis a 64 éves férfi részben fizikailag sem volt olyan állapotban hogy automata fegyvert használjon, részben pedig a megfelelő előképzettsége sem volt meg az automata fegyverek működtetéséhez.

Lombardo seriff „zavartnak” nevezte Stephen Paddockot, de nem reagált arra a felvetésre, hogy a férfi gyógyszerek hatása alatt állt volna. A Las Vegas Review-Journal című lap ugyanis szerdán a nevadai gyógyszerellenőrző hivatal nyilvántartására hivatkozva azt közölte: a férfi júniusban nagy adag diazepam – közismertebb nevén Valium – tablettát vásárolt. A gyógyszert depresszió ellen írják fel az orvosok, és csakis receptre kapható. A gyógyszert felíró Dr. Steven Winkler elzárkózott attól, hogy nyilvánosan kommentálja az információt. 

Rejtélyes előzmények

A rendőrség megerősítette, hogy Paddock levelet hagyott hátra a szállodai szobájában, azonban – mint Lombardo seriff fogalmazott – ebben nem esett szó öngyilkosságról. A levél tartalmáról a seriff nem kívánt nyilatkozni. Megjegyezte: annak ellenére, hogy láthatóan részletesen eltervezte a tömegmészárlást, az elkövető nagyon kevés nyomot hagyott hátra. Nem ismertek politikai állásfoglalásai, nem szerepelt a közösségi média egyetlen platformján sem. „Még nem sikerült megértenünk, hogy mi lehetett az, ami ezt az embert ilyen erőszakra sarkallta” – fogalmazott Lombardo.

A USA Today című lap rendőrségi forrásokra hivatkozva csütörtökön azt írta: Stephen Paddock még augusztusban Chicagóban is szállodai szobát vett ki, ráadásul egy olyan szállodában, amely egy zenei fesztivál helyszíne mellett volt. Egyelőre nem derült ki, hogy igénybe is vette-e a szállodát. A sajtójelentés szerint elképzelhető, hogy a nevadai férfi merényletet tervezett Chicagóban. Az NBC televízió értesülései szerint Paddock Bostonban is szállodát keresett. A chicagói és a bostoni rendőrség szóvivői jelezték: ismerik a sajtójelentéseket és folyik a nyomozás.

A Paddock által vasárnap éjjel – egy countryfesztiválon – elkövetett tömegmészárlásnak 59 halálos áldozata és több mint 500 sebesültje volt. Csütörtökig 317 sebesült hagyhatta el a kórházat, ám 50 áldozat állapota változatlanul válságos, életveszélyes. A korábbi tömegmészárlásokhoz hasonlóan a Las Vegas-i is megélénkítette a vitát Washingtonban az amerikai alkotmányban rögzített fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról. Demokrata párti vezető politikusok sürgették a törvényhozókat a cselekvésre. Donald Trump leszögezte: ennek egyelőre nem jött el az ideje. 

(MTI)

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2017. október 07. 17:59
No, akkor kívánom neked, hogy soha ne tudd meg, milyen az, amikor a lőszer füstölni kezd, szemben az arcoddal, egy kört látsz és a torkolattüzet... Te aztán ne menjél a tűzoltóságnak a közelébe sem, bár tűzoltófőnök lehettél volna egy Gyurcsány-kormányban, sőt, Bajnainál is.
OberEnnsinnen
2017. október 06. 18:16
Jó, ne megyek bele, nem vagyok szakértő. De: egy akkora hotel biztonsági előírásai, mint a szóban forgó: max 60 másodpercig engedélyezi, hogy bármely részéből, folyamatos sorozatlövővel lőjék a hotel környékét. Lehetetlen, hogy perceken keresztül lőjenek kifelé egy akkora épületből, ilyen nincs.
Pikkelő
2017. október 06. 16:08
Nem kellene fokozni a hisztériát. Meg kell hallgatni a lövöldözés alatti videók hangját és tisztán hallatszik a lassú inkább golyószóróra jellemző ismétlés, utána meg lehet hallgatni a bumpstock reklám hangját ugyanaz a lassú kattogás. Az AR-15 és a bumpstock is szabadon beszerezhető. Mondjuk a helyszínre cuccolás nem semmi logisztika volt 3-4 mázsa vas.
Csomorkany
2017. október 06. 14:16
Az csakugyan érdekelne, hogy hogy a csudába vitte föl azt a sok mordályt föltűnés nélkül a 32. emeletre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!