Macron: Több formájú Európát kell elgondolnunk

2017. augusztus 29. 17:03

Ki kell lépnünk egy olyan korlátozó keretből, amely szerint vagy csak 27-en vagy sehogy sem lehetne a jövőben haladni – jelentette ki Emmanuel Macron keddi beszédében. A francia államfő leszögezte: több formájúnak képzeli el az újjáalapított Európai Uniót.

2017. augusztus 29. 17:03

Több formában képzeli el újraalapítani az Európai Uniót Emmanuel Macron francia államfő azon tagállamok csoportjával, akik szeretnének messzebb jutni a gazdasági, a védelmi, az adóügyi vagy a szociális politikájuk összehangolásában. Macron az elképzelését a nagykövetek éves értekezletén az Elysée-palotában kedden elmondott beszédében fejtette ki.

A szeptember 24-én esedékes németországi választásokat követően „Franciaország javaslatokat tesz partnereinek a gazdasági és monetáris konvergencia megerősítésére, valamint az adóügyi és szociális politikák konvergenciájára” – mondta a francia elnök. Azt is jelezte, hogy az európai védelmi politika elmélyítését is javasolni fogja, valamint egy valódi európai klíma- és energiapolitikára is szükség van. „A Brexit bebizonyította, hogy amikor Európa kizárólag piac, akkor elutasítják” – hangsúlyozta. A múltban az uniós országok „még az eurózóna formájában sem mertek összeülni, hogy ne sértsék meg se a briteket, se a lengyeleket” – tette hozzá. „Mindez megköveteli, hogy innovatívabbak legyünk: több formájú Európát kell elgondolnunk, messzebb kell mennünk azokkal, akik haladni szeretnének, nem akadályoztatva azon államok által, akik erre nem vágynak. Nekik is jogukban áll lassabban vagy kevésbé messze haladni” – fogalmazott.

„Ki kell lépnünk egy olyan korlátozó keretből, amely szerint vagy csak 27-en vagy sehogy sem lehetne a jövőben haladni, illetve 19-en (az eurózónában) vagy sehogy. Ez nem igaz, mindig is egy előre lépni vágyó előőrssel haladtunk, amelyet mások is követtek” – vélte Emmanuel Macron.

Macron megerősítette, hogy Franciaország „hatalmi eszköztára építésének és a francia szuverenitásnak a helyszíne Európa”, amelyben központi szerep jut a francia-német szövetségnek. Az általa meghirdetett „védelmező Európa” nevében a menekültjog reformjának és a szociális dömpinggel szembeni jobb protekció szükségességét emelte ki, s ismételten megemlítette, hogy a kiküldött munkavállalók európai direktívájának szigorítását szorgalmazza. A francia elnök megerősítette, hogy Franciaország más országokkal együtt a következő hónapokban „demokratikus konvenciókat szervez annak érdekében, hogy az állampolgárok is jobban részesei legyenek az Európa jövőjéről szóló gondolkodásnak”.

(MTI)

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2017. augusztus 30. 15:32
„A Brexit bebizonyította, hogy amikor Európa kizárólag piac, akkor elutasítják” – hangsúlyozta. Ez szerintem pont nem igaz. Európa addig működött jól, ameddig a gazdasági ügyeit hangolta össze. Abban a pillanatban, amikor politikailag is össze akrták és akarják fésülni őket kiderül, hogy életképtelenné válik, mert a nemzeteket le akarják választani a gyökereikről és múltjukról, ami nem megy. Más érdekei és múltjából eredő gondolkodás módja van minden tagállam lakosságának. Ez erőszakosan megváltoztatni nem lehet, mert abból polgárháborúk lesznek és Európa hamarabb múlik el, mint ahogy a macroni dicsősége kialakulna.
néhai Ch.Pilot
2017. augusztus 29. 23:41
Jó. Én akkor egy Nagy-Magyarország formájú Európát képzelek el... gyönyörű!
lajkakutyus
2017. augusztus 29. 23:12
Már most is az...Van degenerált, és van normális része.
Google
2017. augusztus 29. 21:32
Ket anyja van es puderozza magat! Franciaorszag meg nagyobb dicsosegere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!