Erősödik az euró a dollárral szemben

2017. augusztus 29. 14:40

Tizennyolc hónapos csúcson áll az euró a dollárral szemben, akár az 1,25 dollárt elérheti.

2017. augusztus 29. 14:40

1,20 dollár fölé emelkedett az euró. Jelenleg 1,20396 dollárt kellett fizetni egy euróért.

Szakértők szerint az erősödés több okra vezethető vissza. Egyrészt az euró-övezet gazdasági teljesítményének erősödése, másrészt az USA-ban történt kisebb gyengülések hatása is meglátszik az árfolyamon.

Rövidtávon más erők is hatásukat fejthették ki, mint például a texasi katasztrofális állapotok és az észak-koreai rakétatesztek is negatívan érinthetik az amerikai fizetőeszközt.

Csak előző hét péntek óta több mint 2 centet erősödött az euró a dollárhoz képest. Ez év eleje óta pedig egy 15 százalékos erősödés figyelhető meg. Más valutákhoz képest nem erősödött ekkorát az euró.

Egyes várakozások szerint az 1,25-ös árfolyam is reális lehet a közeljövőben.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 29. 20:55
Pite. Amint legalább 5 dollárt fog érni 1 euró az már valami lesz. Eddig viszont az eurót mindig hozzárontották a dollárhoz. Ahhoz, hogy az euró leváltsa a dollárt a világban az első számú tartalékvaluta szerepében ennél SOKKAL JOBB pénznek kellene lennie. Csakhogy ezt az Amerikai Egyesült Államok és az európai kollaboránsai nem fogják hagyni és nem is hagyják. Majd beavatkozik az EKB és hozzárontja az eurót a dollárhoz, nehogy már valaha is jó pénz legyen az euróból.
drkovax
2017. augusztus 29. 15:42
Amióta a magyar lapokban árfolyamokat közölnek rendszeresen, mindig megnézem. Létezik egy hosszú hullám a DEM/USD párban, amit az EUR/USD megörökölt,, azzal az eltéréssel, hogy a hullám hossza megnyúlt. (A hosszú hullámon természetesen "rajta ülnek" a rövidebb hullámok és a pillanatnyi perturbációk.) A hullám úgy nézett ki, hogy erősödött a DEM, majd miután az előző ciklus csúcsát meghaladta gyengülni kezdett, de még mielőtt elérte volna az előző ciklus mélypontját visszafordult. Most volt az első eset, hogy ez a visszafordulás az előző ciklus mélypontja alól indul. Tipp: 4-6 éven belül 1.7 körül lesz az EUR/USD egy nem túl hosszú ideig, aztán jön vissza, akár mostani szint alá (de paritás fölé) ...
Berecskereki
2017. augusztus 29. 15:23
Nyugalom. Lesz ennek még böjtje is. Milton Friedman Nobel-díjas amerikai közgazdász 1997-ben a The Wall Street Journalnak a következőket nyilatkozta: „Már hosszú idő óta az a véleményem, hogy az euró hátrányai meghaladják az előnyeit. Az eurózóna potenciális tagjai sem elegendően rugalmas bérekkel és árakkal, sem elegendően mobil munkaerővel, sem pedig megfelelően hatékony pénzügyi kompenzációs mechanizmussal nem rendelkeznek, amelyek kompenzálhatnák a rugalmas valutaárfolyam elvesztésének hatását. (…) A valószínű eredmény az lesz, hogy az övezetben az egyes országokat eltérő módon érintő külső hatások, amelyeket az árfolyamok megváltoztatásával könnyedén kezelni lehetett volna, megosztó politikai vitákká alakulnak át, és az egyes országok közötti politikai feszültségeket fogják növelni. (…) A politikai egyesülés megteremtheti a pénzügyi unió feltételeit, de egy nem megfelelő feltételek mellett bevezetett monetáris unió a politikai egyesülési folyamat akadálya lesz.”
még fokozza
2017. augusztus 29. 14:48
Végül Amerikában drágábbak lesznek a német autók?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!