Big Ben elnémul

2017. augusztus 14. 12:18

Az Egyesült Királyság parlamentjének épületében elhallgat a Big Ben nevű harang, amelynek hangjához az elmúlt 157 évben hozzászokhattak a londoniak.

2017. augusztus 14. 12:18

Elnémul a Westminster-palota Erzsébet nevű tornyának harangja. A Big Benként emlegetett 13,7 tonnás harang csaknem minden órában megkondult az elmúlt 157 évben. A torony és az óra felújítása miatt válik szükségessé – emlékeztetett hétfőn Steve Jaggs, a nagyóra őre. 

A parlament óratornyának nagyharangja augusztus 21-én délben szólal meg egy ideig utoljára. Kivételes alkalmakkor, például az új év beköszöntekor a munkálatok alatt is elüti majd az órát, de a briteknek és a Londonba látogató turistáknak nélkülözniük kell a jól ismert, E-hangú játékot. A nagyharangot négy kisebb segíti, ezek szólalnak meg 15 percenként. Az 1859-ben elhelyezett órát is alapos vizsgálatnak vetik alá: minden egyes fogaskerekét ellenőrzik, és ha kell felújítják. Mind a négy számlapját megtisztítják és megjavítják, fémkeretüket megújítják. 

Az órát januárban állítják le, de a számlapok egyike a felújítás alatt is mindig mutatni fogja a pontos időt.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2017. augusztus 14. 21:54
Tőlem akár fel is robbanthatják. Majd a fekák müezzinnel pótolják. Szebb Jövőt!
Patterson
2017. augusztus 14. 17:13
A Nagyóra őre! :D Bírom ezeket a szigetbelieket, mindenre van valami tisztségük.
kssngr
2017. augusztus 14. 14:47
A nagyóra őre! Hogy lehetne ennél britebb foglalkozást kitalálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!