Kommerszant: Oroszország érzékeny lépéseket hozhat az USA ellen

2017. július 27. 10:32

Oroszország „aszimmetrikus” ellenlépéseket tehet, ha életbe lép az újabb oroszellenes szankciócsomag. A moszkvai amerikai diplomaták és a követségi épületek sincsenek biztonságban.

2017. július 27. 10:32

Moszkva egyebek között 35 amerikai diplomata kiutasításával és a Szerebrjannij Bor zöldövezetben található amerikai üdülőkomplexum lefoglalásával válaszolhat arra, ha az Egyesült Államokban törvényerőre emelkedik az Oroszország ellen új szankciókat bevezető törvénytervezet – közölte külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva csütörtökön a Kommerszant című gazdasági napilap.

Az orosz kormány emellett korlátozhatja a Moszkvában szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták létszámát, akik jelenleg többen vannak, mint orosz kollégáik a washingtoni nagykövetségen. Barack Obama volt amerikai elnök kormányzata tavaly decemberben – az amerikai választásokba történt állítólagos orosz beavatkozás nyomán – 35 orosz diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból és az orosz diplomácia tulajdonában lévő ingatlanokat foglaltatott le.

A Kommerszant úgy értesült, hogy Moszkva lefoglaltathatja továbbá az amerikai követségnek a moszkvai Dorozsnaja utcán található raktárát, az angol-amerikai iskola épületét és a Spaso House néven ismert nagyköveti rezidenciát a belvárosi Arbat közelében. Oroszország emellett az Egyesült Államok számára érzékeny „aszimmetrikus” ellenlépéseket is hozhat.

Moszkva egyebek között Észak-Korea ügyében nehézségeket okozhat Washington számára az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Emellett korlátozhatja az amerikai cégek tevékenységét az orosz piacon, valamint a dúsított urántermékek és a titán kivitelét az Egyesült Államokba. 

Az amerikai képviselőház kedden fogadott egy el egy törvénytervezetet, amely újabb szankciókat léptetne érvénybe Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen. A javaslatot várhatóan még ezen a héten a szenátus is megszavazza, majd a tervezet Donald Trump elnök elé kerül aláírásra. Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő szerint Trump alá fogja írni a jogszabályt.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán közölte: a Kreml mindaddig tartózkodik az új amerikai szankciók tartalmi kommentálásától, amíg törvényerőre nem emelkednek. Hozzáfűzte egyúttal, hogy Moszkvában a kétoldalú viszony, a nemzetközi jog és a nemzetközi kereskedelmi viszonyok szempontjából „rendkívül szomorúnak és lehangolónak” látják a törvénytervezet amerikai kongresszusi alsóházi megerősítését. Peszkov szerint az orosz válaszintézkedésekről Vlagyimir Putyin elnök dönt majd.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2017. július 27. 14:04
Milyenek azok az "érzékeny lépések " ??? Talán az USA-t ÉRZÉKENYEN ÉRINTŐ lépések, nem?? Az embernek az az érzése, hogy ma minden hebegő idióta tollat ragadott ( klaviatúrát) Mars lapátolni, nem írni.
Mich
2017. július 27. 12:25
Obamával kezdődően az amerikaiak sok ellenséges lépést tettek - ezekre előbb-utóbb megjön a válasz, ha nem vonják őket vissza. Ennyi.
Ultima Ratio
2017. július 27. 11:09
Köhög a bolha.
luga
2017. július 27. 11:07
Eddig az USA embargó csak az uniós országokat hozta hátrányos helyzetbe, miközben ők teret nyertek, és profitáltak belőle. Most még rátesznek egy lapáttal, és az EU, mint egy kis öleb tovább szolgálja az USA érdekeit a sajátja helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!