Német külügyminiszter: Kvóták helyett a menekültek számának csökkentésével kellene foglalkozni

2017. június 24. 15:46

Sigmar Gabriel cseh kollégájával találkozott Prágában, és ezt követően azt mondta: a mostani tárgyalások alapján jobban és mélyebben megértette, miért utasítja el a cseh a fél a kötelező kvótákat.

2017. június 24. 15:46

Az Európai Uniónak azzal kellene foglalkoznia, hogy miként lehetne csökkenteni a menekültek számát, nem pedig a menekültek elosztási kvótáin kellene vitatkoznia – jelentette ki Sigmar Gabriel német külügyminiszter szombaton Prágában sajtótájékoztatón. „Nem arról van szó, milyen kvótáink vannak és miről vitatkozunk, hanem arról, mit teszünk a következő évtizedekben, hogy jelentősen csökkentsük a menekültek mozgását. Míg mi Európában arról vitatkozunk, hány menekültet fogadunk be, addig Afrikában egyre több ember mozdul meg, mert életkörülményeik katasztrofálisak” – mondta újságíróknak a német diplomácia vezetője miután tárgyalásokat folytatott vendéglátójával Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel. Felhívta a figyelmet arra, hogy időközben a Földközi-tenger, amelyen keresztül a menekültek Európába igyekeznek, „egyre nagyobb temetővé válik”.

Sigmar Gabriel és Lubomír Zaorálek a találkozó után elismerték, hogy a menekültprobléma megoldását Németország és Csehország továbbra is eltérő módon képzeli el. Prága, és az egész visegrádi csoport, továbbra is határozottan elutasítják a menekültek elosztását kvóták szerint. „Álláspontjaink valószínűleg eltérnek egymástól, de értékes, hogy készek vagyunk erről tárgyalni. Csehország tudatában van annak, hogy a problémát közösen kell megoldani. Számos dolog van, amiben egyetértünk” – nyilatkozta a cseh diplomácia irányítója. 

A mostani tárgyalások alapján „jobban és mélyebben megértettem”, miért utasítja el a cseh a fél a kötelező kvótákat - fejtette ki Sigmar Gabriel. Zaorálek állítólag részletesen elmagyarázta neki, miért tekintik a csehek a kvótákat beavatkozásnak nemzeti szuverenitásukba.

Zaorálek leszögezte: Csehország nem a kvótákra összpontosít, hanem arra, hogy minél hatékonyabb és nagyobb segítséget küldjön azokra a területekre, ahonnan a meneköltek Európába igyekeznek. A cseh kormány a héten újabb támogatásokról döntött - jegyezte meg a miniszter.

(MTI)

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tesze Tosza
2017. június 26. 14:52
Ami a mondatból kimaradt: „jobban és mélyebben megértettem” de igazából most sem érdekel. Z.G. 26.06.2017.
Csigorin
2017. június 25. 09:58
"Afrikában egyre több ember mozdul meg, mert életkörülményeik katasztrofálisak" 1. Eddig se volt maskepp megis meg tudtak ulni a fekete seggukon mert nem hivtak be oket szamolatlanul es felelotlenul. 2. Le kell Afrikat permetezni valami szerrel ami gatolja a nigrok szaporodasat (es lassan mar Europat is)
mr.Marcang
2017. június 25. 09:26
Mondhatnám, gutten morgen zigike, de nem merem, mert kampózott már a tanti a multikulti bukásáról is.
péterx
2017. június 25. 07:06
Na végre ! Ez már egy csipetnyi német "megvilágosodás" ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!