Fehér Ház: Trump és Merkel viszonya hihetetlenül korrekt

2017. május 31. 07:41

Donald Trump és Angela Merkel „nagyon jól kijönnek egymással” – jelentette ki a Fehér Ház szóvivője keddi sajtókonferenciáján. Sean Spicer szernt az amerikai elnök és a német kancellár viszonya „hihetetlenül korrekt”, Trump „nagyon tiszteli” Merkelt.

2017. május 31. 07:41

A Fehér Ház szóvivője szerint Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár viszonya „hihetetlenül korrekt”. Sean Spicer a szokásos napi sajtókonferenciáján, kedden kiemelte az amerikai elnök és a német kancellár jó viszonyát. Szavai szerint „nagyon jól kijönnek egymással”. Majd hozzátette: az elnök „nagyon tiszteli” a kancellárt. A szóvivő állásfoglalása pár órával azt követően hangzott el, hogy Trump elnök Twitter-bejegyzésben panaszkodott amiatt, hogy az amerikai-német kereskedelem „masszívan deficites” és Berlin „a szükségesnél jóval kevesebbet költ a NATO-ra és katonai kiadásokra”.  

A sajtókonferencián szóba kerültek a várható – és az amerikai média jó részét hetek óta foglalkoztató – esetleges személyi változások a Fehér Házban. Bár kedden reggel került nyilvánosságra, hogy Michael Dubke kommunikációs igazgató benyújtotta lemondását, Sean Spicer az értekezleten hangsúlyozta: Trump elnök „nagyon elégedett” a Fehér Ház munkatársi gárdájának tevékenységével. A szóvivő leszögezte azt is, hogy Jared Kushner főtanácsadó változatlanul élvezi Trump elnök bizalmát. Kushner – aki egyúttal Trump veje is – szombat óta össztűz alatt áll. A The Washington Post című lap ugyanis, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, azt állította róla, hogy titkos kommunikációs csatorna kiépítését javasolta a washingtoni orosz nagykövetnek.

A szóvivő bejelentette: Donald Trump megbeszélést folytatott Scott Pruittal, az országos környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetőjével és várhatóan kedden egyeztet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatói posztjára esélyes két jelölttel. Spicer ugyan a Trump és Pruitt közti megbeszélésekről nem közölt részleteket, de elemzők biztosra veszik, hogy a két politikus a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatos várható döntést vitatta meg.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PiriReis
2017. május 31. 16:48
Szerintem rohadtul képmutató dolog az USA bármely vezetőjétől a védelmi képesség hiányának a felemlegetése, tekintve hogy ő volt az aki ezt kezdeményezte (első körben a VH. II. után, később a varsói szerződés felbomlását követően). Ahogyan kezdetben a német, úgy a későbbiekben a volt varsói szerződés tagállamait is kötelezték a katonai kiadások, és a potenciál csökkentésére. -Megfelelő kontextusba helyezve kiviláglik, az egész történet a fegyvervásárlásról szól( legalábbis nagyrészt) Egyrészt az USA szeretné felhúzni a gazdaságát valamelyest az eladásokból, másrészt több feladatot hárítani a tagokra a NATO-költségvetésből. Persze ez már csak azután kerül/került szóba, amikor az USA a számára fontos célokat elérte, vagy az általa teremtett helyzet már túl sokba kerül. Van tovább, de szólít a munka!
EJános
2017. május 31. 16:38
Hát nyilván. Az mégsem mehet nyomtatásba, hogy "Egy lakatlan szigeten sem kéne ez a fapina" vagy "Inkább a rücskös vibrátorom, mint ez a kivénhedt Pumukli".
annamanna
2017. május 31. 15:19
"Haladás a maximumon: állapotos katonanőket a frontra! Az amerikai elnök a minap azzal turnézta végig Nyugat-Európát, hogy Amerika nem fogja megvédeni az európaiakat, ha nem költenek ők maguk is többet a hadseregeikre. Donald Trump legfőképpen a németeket bírálta, mert bár arányaikban mondjuk a magyar költségvetésből sem jut több a védelmi kiadásokra, viszont a német büdzsé óriási, a magyar meg még nem. Angela Merkel német kancellár Trump útja után meg is hirdette az új doktrínát, hogy ezek szerint Európa nem számíthat többé Amerikára, és a saját lábára kell állnia. Örömmel jelenhetem, hogy a kezdeti, kicsit talán botladozó lépések megtörténtek. Egyrészt bebizonyították, hogy Trump megint téved, mert az európai hadseregek nem ugranak el a legköltségesebb fejlesztések elől sem, másrészt hogy nyugodtan alhatunk, mert ezeknek a fejlesztéseknek elrettentő erejét nyilván a Kremlben is érzik. A német hadseregnél ugyanis bejelentették, hogy megkezdték az új, kifejezetten terhes katonanők számára kifejlesztett egyenruhák tesztelését. És nem csak hivatalokban hordható szolgálati uniformisokról van szó, hanem – mint az előbb hivatkozott írásból kiderül – terepre szánt gyakorlóruhákról is. Ha minden terv szerint halad, már csak egy évet kell várnunk arra, hogy állapotos német katonanők védjék az ukrán frontot. Ami kétségkívül óriási haladás, de azért jelezném, hogy a terhes nőknek szóló egyenruha ötlete elég kirekesztően hangzik. Mintha csak nők lehetnének terhesek, vagy érezhetnék magukat annak! Hiába, létezik nehezebb ellenfél az oroszoknál: a heteronormatív berögződések." http://valasz.hu/vilag/haladas-a-maximumon-allapotos-katonanoket-a-frontra-124043
Öreg
2017. május 31. 11:52
Ez olyan, mint :A felek őszinte légkörben tárgyaltak. Közös nyilatkozat: semmi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!