EU: Viszlát roamingdíjak!

2017. április 25. 20:08

Belföldi tarifákon lehet telefonálni és internetezni, ez a tanács ajándéka a nyaraló uniós polgárok számára – érkezett a bejelentés az EU soros elnökségét betöltő Málta részéről a keddi ülést követően.

2017. április 25. 20:08

Elfogadta az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács kedden a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy az állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák az adatkeretüket az Európai Unió területén.

„A tanács mai utolsó szavazásának eredményeként megnyílt az út az ingyenes barangolás előtt” – közölte Emmanuel Mallia, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Málta versenyképességi minisztere.

„Idén az európaiak azzal a tudattal mehetnek nyaralni, hogy a megszokott feltételek mellett kötetlenül tudnak majd telefonálni, SMS-ezni és internetezni. Az EU ezzel a nagyon kézzelfogható intézkedéssel is igyekszik megkönnyíteni a polgárok életét” – tette hozzá.

Az országhatárokat átlépő, „barangolásos” mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, 2017. június 15-én pedig végleg megszűnnek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében.

Kivételt ez alól a „visszaélésszerű”, évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat képez. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, SMS-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel. Utóbbi fokozatosan csökkenni fog: 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
12345
2017. április 27. 11:09
Ez csak arra vonatkozik, ha külföldön vagyok és haza telefonálok vagy engem hívnak mikor külföldön vagyok? Akkor még magas marad az ár ha felhvom egy másik EU tagálam telefonszámát?
Autofocus
2017. április 27. 07:53
Ne károgjátok már, ez az első értelmes intézkedése az EU-nak hosszú évek óta. Nem kell offline navigációval szenvedni, percdíjakat, szánalmas megabyte-okat számolni, wifi hotspotokat keresgélni. Állítom hogy a turizmuson visszajön bőven amit a telekom szolgáltatók zsebéből extraprofitot kihúztak.
jklm
2017. április 26. 08:39
Ez egy pótcselekvés, amely a magyarok döntő többségének felesleges. Túlon túl erőltetik az EU integrációt minden szinten, amitől kezd az ember besokallni. Apropó, a kvótákkal, migránsosdival mi a helyzet?
smarton
2017. április 26. 07:09
Hehe Közérzet javító intézkedések...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!