Guardian: Különleges státuszt kaphatna a londoni City a Brexit után

2017. január 14. 14:47

Michel Barnier EU-s főtárgyaló a Guardian értesülései szerint hajlana arra, hogy a londoni City, a pénzügyi központ különleges státuszt kapjon a Brexit után. Pár napja a német sajtó egyébként már arról cikkezik, hogy a londoni bankok a Frankfurtba költözést fontolgatják.

2017. január 14. 14:47

Szombati brit sajtóértesülés szerint az Európai Unió hajlandó lenne különleges státust biztosítani a londoni City pénzügyi központjának a brit EU-tagság megszűnése után. 

A The Guardian birtokába jutott nem nyilvános feljegyzések tanúsága szerint Michel Barnier, a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások EU-munkacsoportjának vezetője európai parlamenti képviselőknek a héten azt mondta, hogy a pénzügyi stabilitás megingásának elkerülése végett nagyon specifikus különtárgyalásokra lesz szükség, és különleges kapcsolatrendszert kell majd fenntartani a City pénzügyi szektorával. A lap szerint Barnier e kijelentései jelzik a brüsszeli szakpolitikai döntéshozók aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy milyen káros következményekkel járna az európai pénzügyi szektorban a legnagyobb európai pénzügyi szolgáltatási központ leválasztása az EU-ról.

E potenciális károkra a minap a Bank of England kormányzója is felhívta a figyelmet. Mark Carney a londoni alsóház költségvetési bizottságának meghallgatásán kijelentette: megítélése szerint a Brexit, vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból ma már nagyobb kockázatot jelent a kontinentális Európa gazdasági-pénzügyi stabilitására, mint Nagy-Britanniáéra. A brit jegybank vezetője szerint az EU-nak nagyon gondosan át kell gondolnia, hogy „a jelenlegi helyzetből pontosan hova akar eljutni” a Cityvel fenntartott kapcsolatrendszerben, mivel az európai fedezeti és devizapiaci tranzakciók háromnegyedét, a hitelpiaci ügyletek és az értékpapír-forgalom felét a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektora bonyolítja le.

Az Európai Bizottság folyamatosan hangoztatott nyilvános álláspontja szerint ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az EU egységes belső piacáról is, és nem érvényesíti a munkaerő szabad mozgásának alapelvét, a City bankjai elvesztik európai szolgáltatásnyújtási jogaikat. 

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Cityben is súlyos veszteségeket okozhatna e szolgáltatásnyújtási jogok elvesztése. Legutóbb az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állított össze tanulmányt erről, modellszámításokkal kimutatva, hogy a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 38 milliárd font (14 ezer milliárd forint) bevételkiesést és 75 ezer munkahely megszűnését okozva a Cityben.

A brit törvényhozás felsőháza is arra hívta fel a kormány figyelmét egy a minap ismertetett tanulmányában, hogy távozásra késztetheti a City pénzügyi szolgáltatási cégeit, ha nagyon rövid időn belül nem tisztázódik, hogy a brit EU-tagság megszűnése után e vállalatok milyen feltételekkel tevékenykedhetnek az Európai Unióban maradó országok piacain. A Lordok Háza EU-bizottságának jelentése szerint ez súlyos költségvetési kockázatokkal is jár, mivel a City bankjai és a kiszolgáló háttérintézmények a brit költségvetés teljes jövedelemadó-bevételeinek 12 százalékát, a társaságiadó-bevételek 15 százalékát adják, és a szektor 1,1 millió alkalmazottat foglalkoztat, egyharmadukat Londonban.

Közben a német sajtóban reményteli cikkek láttak napvilágot arról, hogy a londoni bankok máris a Frankfurtba költözést fontolgatják, ami tovább erősítené a német város európai pénzügyi életben betöltött szerepét.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. január 14. 23:06
"a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 38 milliárd font (14 ezer milliárd forint) bevételkiesést és 75 ezer munkahely megszűnését okozva a Cityben." És ez - már persze csak ha igaz lenne - mitől is fájna jobban az EU-nak mint Angliának? Valahogyan nem tűnik kristálytisztának a gondolatmenet logikailag.
Akitlosz
2017. január 14. 23:04
"a legnagyobb európai pénzügyi szolgáltatási központ leválasztása az EU-ról." Ilyen szolgáltatási központot bárhol, bármikor fel lehet építeni. A pénzügyi szolgáltatás egyáltalán nincsen helyhez kötve.
Akitlosz
2017. január 14. 23:03
"Mark Carney a londoni alsóház költségvetési bizottságának meghallgatásán kijelentette: megítélése szerint a Brexit, vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból ma már nagyobb kockázatot jelent a kontinentális Európa gazdasági-pénzügyi stabilitására, mint Nagy-Britanniáéra." Akkor rosszul ítél. Ami egy ilyen felelős pozícióban felveti az alkalmatlanság kérdését. Mégis mire alapozza ezt az ítéletét. Anglia még az eurózónának sem tagja. Eddig is csak úgy volt EU tag, hogy közben kiváltságokat kapott, egyenlőbb akart lenni a többi tagállamnál. Az EU csak nyer vele, ha ezentúl nem kell kivételeznie Angliával.
Akitlosz
2017. január 14. 23:00
Ezek a Citysek Vatikánnak gondolják magukat. Azért nem a Cityben lakik az isten, még a pénz istene sem. Bármiféle szabotázs a Brexit ellen, egyben támadás is a demokrácia ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!