Theresa May célja, hogy a brit vállalatok továbbra is hozzáférjenek az uniós piachoz

2016. október 12. 19:40

London célul tűzte ki, hogy a brit vállalatok az EU-tagság megszüntetése után is hozzáférjenek a belső EU-s piachoz – jelentette ki Theresa May a londoni alsóházban. A brit miniszterelnököt a gazdaság legnagyobb szektorainak képviselői többször figyelmeztették: az EU-s belső piac elvesztése nagyon komoly károkat okozhat az Egyesült Királyságnak.

2016. október 12. 19:40

Theresa May brit miniszterelnök szerint London célja az, hogy a brit vállalatok „a lehetséges legnagyobb mértékben hozzáférhessenek” az Európai Unió egységes belső piacához a brit EU-tagság megszűnése után is.

A konzervatív párti kormányfőt a londoni alsóházban a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn kérdezte arról, hogy a brit kormány tabunak tekinti-e a jövőbeni hozzáférést az uniós belső piachoz. Theresa May kijelentette: London „ambiciózus célokat” tűzött ki az EU-val fenntartott jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítására, és ennek része a lehetséges maximális hozzáférés a belső EU-piachoz. Hozzátette ugyanakkor: a brit EU-tagságról tartott népszavazás – amelyen a többség a kilépésre voksolt – megmutatta: a britek a bevándorlás ellenőrzését is akarják.

Az Egyesült Királyság mindenképp távozik az EU-ból

Theresa May szerint az Egyesült Királyság távozni fog az Európai Unióból, és nem azt kérdezgeti magától, hogy az EU-tagság mely elemeit akarja megtartani, hanem azt, hogy milyen viszonyrendszer lenne a megfelelő az unióval. A brit kormány az EU-val folytatandó tárgyalásokon el fogja érni a megfelelő viszonyrendszert az egységes uniós piacon belül működő, illetve az e piaccal kereskedő brit vállalatok számára – mondta.

A miniszterelnök most sem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen megállapodás tenné lehetővé a brit vállalatoknak a további jelenlétet az EU belső piacán. Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint ha Nagy-Britannia a kilépés után is hozzá akar férni az egységes uniós piachoz – ahogy azt a brit üzleti szféra folyamatosan követeli –, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez.

A gazdasági szektorok képviselői nyomást gyakorolnak a miniszterelnökre

Eközben a brit gazdaság legnagyobb szektorainak képviselői folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt arra, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság megszűnése után is hozzá kell férnie az unió egységes belső piacához, ellenkező esetben súlyos gazdasági következmények várhatók.

A héten a Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) arra hívta fel a figyelmet, hogy komoly vámterhekkel drágíthatja az importot is, ha Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról is kivonulna szabadkereskedelmi megállapodás nélkül. A BRC számításai szerint ebben az esetben például az EU-ból importált hústermékekre akár 27 százalékos, az unióból érkező ruhákra és cipőkre 11-16 százalékos vámok rakódhatnak a jelenlegi zéró vámteher helyett. A BRC hangsúlyozza, hogy a font gyengülése és az elmúlt évek deflációja után a brit kiskereskedelmi szektor már nemigen tudná elviselni e vámköltségeket.

(MTI)

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2016. október 13. 06:16
Valahol igaza van.Az eu' maradjon csak meg annak aminek eredetileg létrehozták. Egy gazdasági érdek közösségnek. Az ez parlament, a bizottság pediglen ne próbálkozzon a befolyása túlterjesztésén annál mint amire fellettek hatalmazva eredetileg.
Adam5
2016. október 13. 01:43
Semmi probléma, kötnek Kanadával egy egyezményt, a CETA aláírása után több hozzáférésük lesz az uniós piachoz mint EU tagságuk alatt.
egysegelem
2016. október 13. 00:50
Allitsatok meg a majusi Terezanyut. :)
atila68
2016. október 13. 00:21
Ez a lehetőség mindig is adott lesz a brit kereskedelmi vállalatoknak a 27 százalékos általános forgalmi adó, valamint a tételes vámtarifa megfizetése után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!