Újabb nukleáris tesztet hajthatott végre Észak-Korea

2016. szeptember 09. 08:04

Észak-Korea elvégezhette ötödik, minden eddiginél erősebb nukleáris tesztjét helyi idő szerint reggel fél kilenckor – jelentette Dél-Korea és Japán. Később Észak-Korea is elismerte a robbantást, melyet a rezsim megszületésének 68. évfordulójának alkalmából vitt véghez. A robbantást után a dél-koreai miniszterelnök „fanatikusan meggondolatlannak” nevezte Kim Dzsong Unt.

2016. szeptember 09. 08:04

Észak-Korea elvégezhette ötödik, minden eddiginél erősebb nukleáris tesztjét – jelentette Dél-Korea és Japán.

A robbantást az 5,3-as erősségű földfelszínről eredő földmozgás alapján észlelték. A rengés helyi idő szerint reggel fél kilenckor történt.  Phenjan legutóbb januárban hajtott végre nukleáris robbantási kísérletet, az akkori teszt 5,1-es erősségű rengést okozott. A jelenlegi tehát a legerősebb nukleáris bomba lehetett, melyet Észak-Korea eddig felrobbantott.  A dél-koreai védelmi tárca becslése szerint tíz kilotonna TNT erejének megfelelő nukleáris töltet robbant fel Észak-Koreában.

Dél-Korea: Az akció súlyos szankciókhoz vezet

Dél-Korea miniszterelnöke a hír hallatán bejelentette: megszakítja laoszi útját és hazautazik. Pak Gun Hje elítélte a nukleáris tesztet, és annak elkövetése miatt „fanatikusan meggondolatlannak” nevezte Észak-Korea elnökét, Kim Dzsong Unt. 

Pak Gun Hje kijelentette: a robbantás csak még súlyosabb szankciókat és mélyebb elszigetelődést okoz Phenjannak. A dél-koreai elnök Barack Obamával is beszélt telefonon, majd kijelentette: országa „sokkal szigorúbb szankciókat” követel Észak-Korea ellen, és „minden lehetséges eszközt” bevet, hogy rábírja Phenjant, mondjon le atomambícióiról. 

Már a januári robbantás után is szigorú szankciókkal büntette Észak-Koreát a nemzetközi közösség, de ezek nem tartották vissza az országot a további tesztek elvégzéséről. 

Washington: Nem bizonyított, hogy nukleáris robbantás történt

Japán miniszterelnöke is elítélte a robbantást, kiemelte, hogy a történtek súlyos fenyegetést jelentenek Japánnak.

Washingtonban a Fehér Ház is reagált a hírre. Leszögezte: egyelőre nem megerősített tény, hogy nukleáris robbantásról van szó, de vizsgálják a történteket.

Észak-Korea: A rezsim születésnapja alkalmából történt a robbantás

Észak-Korea helyi idő szerint késő délután bejelentette, hogy a rezsim megszületésének 68. évfordulójának alkalmából atomrobbantást vitt véghez. 

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2016. szeptember 09. 12:56
Koszonje meg a vilag Kinanak, Oroszorszagnak es Irannak, akik evek ota, minden ellenkezo hiresztelessel szemben titokban tamogatjak a Kim rezsimet.
Marula
2016. szeptember 09. 09:57
Eszak Korea közel 60 éve viselkedik igy. Provokalnak megállás nélkül, es keresik a lehetőséget a balhéra. Amig ez a rendszer fennáll addig nem várható más, valljuk be.
Csigorin
2016. szeptember 09. 09:44
Egyebkent gaz imperialista elhajlas lenne ha extra rizsfejadaggal unnepelnek meg az evfordulot atomrobbantas helyett?
Selamat
2016. szeptember 09. 08:58
"Észak-Korea helyi idő szerint késő délután bejelentette, hogy a rezsim megszületésének 68. évfordulójának alkalmából atomrobbantást vitt véghez." Ezeket sürgősen seggbe kéne atomrobbantani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!