Kaczyński: A Brexit Európa válságának jele

2016. szeptember 07. 08:53

Jarosław Kaczyński, Lengyelország kormánypártjának elnöke európai válságtünetként határozta meg a Brexitet. A nemzetek kulturális gazdagságát újrafelfedező mozgalmat sürget, a változtatást tartja az EU egyetlen alternatívájának a válságkezelésben. A nemzetállamok megerősítésében Lengyelország szívesen kezdeményezne.

2016. szeptember 07. 08:53

A Brexit egy szélesebb jelenség tünete, melyet európai válságnak lehet nevezni – mondta Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt elnöke kedden a lengyelországi Krynicában, ahol a nemzetközi gazdasági fórumon közös panelbeszélgetésen vett részt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Jogos a kérdés, hogy az Európai Unió (EU) elhagyásáról döntő brit népszavazás eredménye „kivétel vagy egy tünet-e?” – mondta a Jog és Igazságosság párt elnöke, majd a több nyugat-európai országban jelentkező EU-ellenes mozgalmakra utalva úgy fogalmazott: „a Brexit egy szélesebb jelenség része, amelyet az európai tudat válságának lehet nevezni”.

Változtatás kell: ideológiai ellenforradalom

A politikus az uniót ért válságokat sorolva kitért a 2008-as – hatásaiban máig érezhető – gazdasági válságra, az euróövezeti válságra, valamint az Európa északi és déli része között fennálló feszültségekre. Rámutatott az EU-nak a migrációs válsággal szembeni „tanácstalanságára”.

Kaczyński szerint az EU-t érő válságokkal szemben „az egyetlen alternatíva a változtatás”. A kontinensen az európai alapértékeket felújító „ideológiai ellenforradalmat” sürgette. A kulturális ellenforradalom „arra fog bennünket emlékeztetni, hogy Európa gazdagsága az európai nemzetek kulturális gazdagságában rejlik” – mondta. 

A PiS elnöke kiállt az EU-n belüli intézményi változások, az uniós döntéshozatali folyamatok megreformálása mellett is, és szükségesnek nevezte ezekben a nemzetállamok szerepének megerősítését.

Lengyel érték: vállalkozói képesség

Lengyelország ezeket a változásokat – átgondolt célokkal és eszközökkel – kezdeményezni szeretné – szögezte le a lengyel politikus. A beszélgetés gazdasági témákról szóló részében Kaczyński aláhúzta: a globalizáció ellenére a világban továbbra is a nemzeti gazdaságok versenyeznek egymással.

A lengyel gazdaság fő mozgatóerejének a PiS elnöke a lengyelek vállalkozói képességét nevezte. Mint mondta, a 90-es évek fellendülése után jelenleg „a kapitalizmus második hullámára” van szükség. Ezt Kaczyński szerint az államnak is részben ösztönöznie kellene, többek között „a tőke repolonizációja” révén.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. szeptember 07. 10:39
Volt valaki, aki a Brexitet az EU kiteljesedéseként értelmezte? Talán az alkoholista Juncker, aki düh-kitörésekkel reagált rá.
Tiszafa
2016. szeptember 07. 10:01
Jarosław Kaczyński még kerülgeti a forró kását. Még nem meri kimondani, hogy ennek a liberális gittegyletnek vége van, és bizony követni kellene a briteket és kilépni addig, amíg ez az uniós szarvár ránk nem szakad.
írmag
2016. szeptember 07. 09:55
Eszes, tiszta, rövid megfogalmazás. A nemzetek teremtő erejének példája Amerika is, de aztán jött a mindent felülírató pénzesek uralma (meglátható rajtuk is ez a rossz irányú változás).
Mindjárt
2016. szeptember 07. 09:48
Kaczyński szerint a Brexit Európa válságának jele Van aki ezt nem tudta? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!