Bajor belügyminiszter: Akár alkotmányt is lehetne módosítani a terrorveszély miatt

2016. szeptember 07. 09:01

Évente csak kétszázezer menekültet kellene beengedni Németországba, és az alkotmánymódosítás sem szabad, hogy tabu legyen, ha a lakosság terrorral szembeni védelméről van szó – mondta Joachim Herrmann CSU-s bajor belügyminiszter a Die Weltnek adott interjújában.

2016. szeptember 07. 09:01

Jobban felkészítené a rendőrséget és a katonaságot a terrorhelyzetek kezelésére, és évente csak kétszázezer menekültet engedne be Németországba Joachim Herrmann bajor belügyminiszter. A CSU politikusa a Die Weltnek adott interjúban arról is beszélt: ha a lakosság terrorral szembeni védelme indokolja, a német alaptörvény módosítása sem lehet tabutéma.

Alkotmányt is lehetne módosítani a katonaság bevetése érdekében

Fel kell készíteni a rendőröket és a katonákat arra, hogy a saját országukban terroristákkal kerülnek szembe. Ez teljesen más feladat, mint árvizeknél homokzsákokat tölteni, a rendőröknek és katonáknak közös kiképzésen kellene részt venniük, mert erre nem lehet felkészülni az íróasztalnál – mondta Herrmann, hozzátéve, hogy ez ügyben teljes az egyetértés Ursula von der Leyen szövetségi védelmi miniszterrel. Herrmann úgy tervezi, hogy alapvetően továbbra is a rendőrség feladata lenne a terrorcselekmények kezelése, de kérhetnének segítséget a hadseregtől.

A riporter felvetésére, hogy a német alkotmány szigorúan korlátozza a hadsereg belföldi bevetését (alapvetően csak természeti katasztrófák esetén teszi azt lehetővé), Herrmann azt mondta: a hadsereg és a rendőrség hatásköreinek szigorú elválasztása a náci diktatúra tapasztalataira vezethető vissza, most azonban a lakosság védelmében vetnék be belföldön a hadsereget. Szerinte ilyen esetben nem lehet tabu az alkotmánymódosítás, mikor arról van szó, hogy terrortámadásoktól kell megvédeni a lakosságot.

Maximum kétszázezer menekültet fogadna be

A CDU mecklenburg-elő-pomerániai választási kudarca kapcsán Herrmann azt monda: ez egy vészjelzés, hogy sok választó nem ért egyet a CDU politikájával. Most már tényleg konkretizálni kell a befogadott menekültekre vonatkozóan egy felső határt, amit Bajorország már korábban is szorgalmazott. Herrmann szerint kétszázezer menekültet kellene maximum befogadnia évente Németországnak.

A kormány és a kancellár is úgy nyilatkoztak az elmúlt napokban, hogy a bevándorlás úgy, ahogy a tavalyi évben történt, nem ismétlődhet meg – idézte fel Herrmann, hangsúlyozva, hogy akkor konkretizálni is kellene, hogy miként lehet ezt elérni.

 

Fotó: dpa

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hjanos
2016. szeptember 09. 13:10
Magyarországon is lehetne módosítani, de a kormány nem akarja, inkább népszavazással hülyíti négylábú szavazóit
Antigoné
2016. szeptember 07. 18:33
A kétszázezer is sok, meg kellene már állítani az egészet, de még pár évig maszatolni fognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!