A világnézeti semlegességről

2016. szeptember 05. 13:40

Ez az integráció egyébként, hasonlóan a többi libsi alapvetéshez, teljesen szétfolyó tartalmú fogalom, senki nem tudja megmondani, hogy valójában mit jelent és így azt sem, hogy kit tekinthetünk „integráltnak”.

2016. szeptember 05. 13:40
Aristo

„Ha valaki másképpen öltözik, beszél és gondolkodik mint a körülötte élők, vajmi nehéz őt integráltnak tekinteni. Hacsak a szociális segély elfogadása – akár egyszerre több hitetlen országban is – nem tekinthető az integráció jelének, mert akkor minden rendben van.

A sokaknak feltűnő, különös öltözetek vállalása pedig valamiféle nagy magabiztosságra utal, mely magabiztosság hátterében az európaiak hülyeségéről alkotott lesújtó vélemény húzódik meg. Nem teljesen alaptalanul.

Ez az integráció egyébként, hasonlóan a többi libsi alapvetéshez, teljesen szétfolyó tartalmú fogalom, senki nem tudja megmondani, hogy valójában mit jelent és így azt sem, hogy kit tekinthetünk »integráltnak«. Különösen érdekes ez annak fényében, mikor a harmadik generációs törökök Berlinben tüntetnek Erdogan mellett, vagy ellene. A szultán egyébként egyáltalán nem csinál titkot, belőle, hogy az Európa-szerte élő törököket az oszmán birodalom kinyújtott karjának tekinti, csak most majd nem Bécset, hanem egyenesen Berlint ostromolják.

A tiltás ellenzésének teoretikus alapja a társadalmi, vallási szokások egyenrangúságának libsi tétele. Eszerint minden társadalom, kultúra sajátos szokásokat fejleszt ki és ezeket között nem lehet, nem szabad különbséget tenni. Nincs jó és rossz vallás, az ilyenfajta különbségtétel önmagában minősített fasizmus.

A vallást, ezek szerint, ellentétben például a sporttal, nem illeti meg a hazai pálya előnye.

Érdekes gondolat ez. Különös tekintettel az olyan vallásokra, melyek emberáldozatot írnak elő, vagy elvárják, hogy az özvegyet máglyán égessék el elhunyt férje mellett, nem is beszélve a jól fűszerezett, roston sütött misszionárius elfogyasztásának gurmand szokásáról. A britek és a franciák, mikor katonai erőszakkal megszüntették ezeket a színpompás népi szokásokat. nyilvánvaló és elítélendő módon éltek a fehér szupremáciával és közömbösek voltak a sokszínűség követelményei iránt.”

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hegyi Gyula
2016. szeptember 06. 11:04
Ha valaki kárhoztatja a világnézeti semlegességet, és kereszténynek vallja magát, akkor legyen hű Ferenc pápa tanításához is!
peninsulavaldes
2016. szeptember 05. 20:32
nincs világnézeti semlegesség,ez kamu,hazugság stb.
Szúnyog
2016. szeptember 05. 18:37
Én Aristo minden írását mindig elolvasom, mert jó és szellemes. A Mandi kb. minden ötödiket idézi, ellenben a jámbor állat, vagy Veress Jenőke, s más boldogtalanok minden szarát kiteszik ide. Miért?
kábéfelhő
2016. szeptember 05. 16:20
Szerintem nagyon is világos, hogy mit jelent az integráció, legalábbis annak a minimális foka: a helyi törvények betartását, vagyis Németországban a német törvényekét. Ebben az értelemben a turista is integrált, hiszen betartja a törvényeket, és a genfi konvenció is ezt várja el a migránstól stb. Ennél erősebb az integráltság, ha valaki rendelkezik állampolgársággal. Egy magasabb szint, ha részt vesz a helyi közéletben, például elmegy szavazni. Még magasabb fokozat, ha átlagos szinten elsajátítja a helyi kultúra összetevőit: átlagosan jól beszéli a helyi nyelvet, átlagosak az ismeretei a helyi szokásokról, a lokális, nemzeti történelemről stb. Ez utóbbi feltétele szokott lenni az állampolgárságnak, de itt most az aktív kultúra ápolásra gondolok, tehát arra, hogy nemcsak tud németül, hanem általában németül is beszél stb. A vita ez idő szerint éppen azon folyik, hogy beérhetjük-e a minimális szinttel, tehát a törvények betartásával, vagy meg kellene-e követelni ennél többet. Magyarosan: az illetőtől elvárható-e az, hogy a kulturális nemzetnek legyen a tagja, ha már az etnikai nemzetnek nem lehet a tagja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!