Jogvédő szervezet: Magyarországon bántalmazzák a menekülteket

2016. július 13. 15:28

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága után most a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport emelte fel a szavát a menekültek bántalmazása ellen, amely a honlapjukon közzétett beszámoló szerint gyakori jelenség a magyar határon.

2016. július 13. 15:28

Magyarország határán zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedék iránti kérelmeket – írta a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport a honlapján szerdán közzétett beszámolójában. A jogvédő csoport a tranzitzónákról rögzítette: „a kormány egy jogi fikció keretében úgy tekint, hogy az ott tartózkodó személyek még nem léptek be Magyarország területére”. 

Vizsgálata során a Human Rights Watch azt tapasztalta, hogy míg egyes kiszolgáltatott csoportok tagjait Magyarországon belüli nyitott befogadó állomásokra viszik, 2016 májusa óta a magyar kormány a legtöbb egyedülálló férfi menedékkérelmét mérlegelés nélkül, azonnal elutasítja. „Magyarország minden szabályt megszeg a Szerbia felől érkező menedékkérők ügyében: kérelmeiket azonnal elutasítja, őket magukat pedig visszaküldi a határon túlra. Azokat az embereket, köztük nőket és gyermekeket, akik engedély nélkül léptek Magyarország területére, súlyosan bántalmazták, és a határ másik oldalára toloncolták” – vélekedik Lydia Gall, a HRW Balkán- és Kelet-Európa kutatója.

Azt is rögzítették, hogy a tranzitzónák területére lépő emberek számát korlátozzák, ami a HRW megállapítása szerint „azt jelenti, hogy migránsok és menedékkérők százai köztük nők és gyermekek  rekednek a senki földjén”, ahol nagyon szegényes körülmények között várják a tranzitzónákba való bebocsátásukat. A HRW azt tapasztalta, hogy azokat a menedékkérőket és más migránsokat, akik a szabályok megkerülésével, a tranzitzónákon kívül próbálnak az ország területére lépni, „visszakényszerítik Szerbiába, gyakran erőszakos eszközöket alkalmazva, és figyelmen kívül hagyva, hogy védelemre szorulnak”.

Rendőrök, katonák vagy önbíráskodók az elkövetők?

A szervezet 41 menedékkérővel és migránssal, nem-kormányzati csoport tagjaival, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) munkatársaival, emberi jogi ügyvédekkel, aktivistákkal, továbbá a magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a magyar rendőrség munkatársaival készített interjút. A megkérdezettek között volt három olyan férfi is, akit a tranzitzónákból fordítottak vissza Szerbiába, miután menedékkérelmüket érdemi vizsgálat nélkül utasították el, és nem hagytak elég időt arra, hogy előkészítsék fellebbezésüket. Meginterjúvoltak 12 olyan embert is, akit magyar területen vettek őrizetbe. Ők csoportokban, nőkkel és gyerekekkel együtt, szabályszerűtlenül próbáltak belépni az országba. 

Azt mondták: a hatóságok képviselői brutálisan megverték, zaklatták, majd Szerbiába toloncolták őket. Arról számoltak be, hogy a hatóságok képviselői gyakran gázspray-t is használtak, amely a szemük körül égető érzést okozott. Elmondásuk szerint kutyákat uszítottak rájuk, rugdosták, botokkal és ököllel verték, műanyag bilincsbe verték, majd – további sérüléseket okozva – a szögesdrótkerítés vékony résein tuszkolták át őket” tartalmazza a beszámoló. A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szerdai közleményében szintén azt írta, hogy a magyar hatóságok bántalmazzák a menekülőket.

Emlékeztetnek: több mint egy hónapja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adott hangot aggodalmainak, most pedig a Human Rights Watch tette közzé, hogy egyenruhások rendszeresen és módszeresen bántalmazzák a menedékkérőket. A közlés szerint egyelőre nem tudják biztosan, kik azok a rejtélyes egyenruhások, akik menekülőkre támadnak, de egyre biztosabb, hogy nem elszigetelt esetekről van szó. A magyar államnak kötelessége lenne felderíteni, rendőrök vagy katonák, mezőőrök vagy önbíráskodó paramilitáris banditák az elkövetők – áll a közleményben.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fosraelattack
2016. október 01. 17:40
Majd akkor ér "révbe", ha ott lesz a cipőd a dunnaparton. (Rám számíthatsz!) :D
cereal killer
2016. július 20. 19:55
"a hatóságok képviselői gyakran gázspray-t is használtak, ... kutyákat uszítottak rájuk, rugdosták, botokkal és ököllel verték, műanyag bilincsbe verték, majd... a szögesdrótkerítés vékony résein tuszkolták át őket." - Mert teljesen életszerű, hogy a magyar rendőrök a szögesdrótkerítés további rongálását okozva a réseken keresztül tuszkolják vissza a szegény ártatlan betörőket. Van kapu, befelé és kifelé is! A kerítést pedig meg kell javítani, nem tovább lyukasztani. Annyira ostoba volt a forgatókönyv-író, valószínűleg túl sok amerikai akciófilmet nézett.
Venn
2016. július 17. 21:06
Na, most akkor, hogy is van a kerítés "vékony "nyíladéka?? Mitől van?? Befelé nem fáj, kifelé pedig fáj a közlekedés!! Aljasok!
kitiltott
2016. július 17. 21:06
meddig lesz m,ég Európa Európa ha odaadjuk másoknak? akkor beszéljenek a számok befogadunk 1000 migránst az családegyesítés után szor 4 azaz 4000 a négy anya mindegyike szül csak 3 gyereket a 4000 szer 3 azaz 10 év alatt a ezerből lesz 12 000 muszlim ha valaki utána számol kb 80.000 muszlimból 10 év alatt lesz egy millió akkor egy millió muszlimból 10 év alatt lesz 12 millió a két millióból 24 millió a befogadandó 10 millióból 240 millió.. Európa lakosságának a fele Muszlim lenne kb 2050.-re nem beszélve azokról akik már itt vannak a Benelux államokban Francia országban és Németországban.. Tényleg érik az Európai Egyesült államok csak kifelejtették belőle az Iszlám jelzőt.. ha ezek győznek lányaink fiaink rettegésben fognak élni Magyarországon is,.az Egyesült Európai Iszlám Államokban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!