Hillary Clinton több mint 1200 e-mailjét tette közzé a WikiLeaks

2016. július 06. 08:34

Nyilvánosságra hozott a WikiLeaks több mint 1200 olyan e-mailt, amelyet Hillary Clinton még külügyminiszterként írt és küldött el az iraki háború kapcsán, és amelyeket a magánszerverén tárolt. A leveleket a WikiLeaks még februárban kapta meg az amerikai külügyminisztériumtól, miután kérte azokat az amerikai infótörvényre hivatkozva. Az FBI egyébként kedden jelentette be: nem javasol vádemelést az e-mail botrányban, mivel kifejezetten bizalmas információk nem kerültek napvilágra.

2016. július 06. 08:34

A Wikileaks kiszivárogtató portál nyilvánosságra hozta Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltjének több mint 1200 olyan e-mailjét, amelyet még külügyminiszterként írt és küldött el az iraki háborúval kapcsolatban, és amelyet szabályellenesen a magánszerverén tárolt.

A portál az amerikai külügyminisztériumtól kapta meg a leveleket még februárban, miután az információkhoz való hozzáférés szabadságáról szóló amerikai törvényre hivatkozva kérte ezt. A Wikileaks hétfőn közölt a Twitter-fiókjában egy linket az e-mailekhez, és ezt több híroldal közzétette.

Julian Assange, a Wikileaks alapítója korábban azt állította, hogy honlapja szerzett annyi és olyan súlyosságú bizonyítékot Clinton ellen, amelyek alapján a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vádat emelhet. „Eljuthatnánk a vádemelésig, de Loretta Lynch, az Egyesült Államok főügyésze nem fog vádat emelni ellene” – jelentette ki Assange az ITV brit tévének nyilatkozva.

Nem javasol vádemelést az FBI

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója keddi washingtoni sajtótájékoztatóján az amerikai politikai élet egyik központi kérdésévé vált e-mail-botrány ügyében folytatott nyomozás eredményeit ismertetve azt javasolta, hogy ne emeljenek vádat Hillary Clinton ellen. Hangsúlyozta viszont: a volt külügyminiszter valóban hanyag volt, és többször is magán e-mail-fiókját és szerverét használta hivatalos levelezésre, de kifejezetten titkos vagy bizalmas információk nem kerültek napvilágra.

A republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump azonnal reagált, „csalónak” nevezve a rendszert, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke rossz precedensnek nevezte az FBI ajánlását.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2016. július 06. 18:07
Amiről viszont nem beszélünk az az, hogy az FBI azt is kimondta, hogy a Clintonné és a munkatársai rendkívül hanyagul bántak a hivatali hatáskörbe tartozó információval. Itt van az eb elhantolva. Hogyan lehet ezek után az atom bomba kódját odaadni egy ilyen személynek, aki backup nélkül törölte az állam tulajdonát képező üzeneteket és hanyagul járt el? Minden amit külügy miniszterként írt vagy kapott nem az övé volt hanem az USA tulajdona volt. Aztán azt se feletjsük el, hogy védtelen szerverre vitte át a top secret infót. Az kevés, hogy nem volt valamire ráírva, hogy top secret, ha maga a téma nem lehetett más mint top secret. Úgy valaki nem is férhet hozzá ilyen infóhoz, hogy 1) tanfolyamon kiképzik arra, hogy mit lehet és mit nem aztán 2) aláír valamilyen papírt, hogy a képzésen részt vett és tudomásul veszi az esetleges következményeket. Vagyis most éppen meg akarja úszi a következményeket. Ilyen felelőtlen ember lehet az USA elnöke?
I_Isti
2016. július 06. 11:53
Ha nem Monica Lewinsky barátjának a felesége járt volna így - el mint liberális elnökjelöltté váló valaki, hanem mondjuk Donald Trump, akkor a liberális sajtó már rég fölmosta volna vele a padlót. Megjegyzem egyszer tőlünk azért rúgtak ki egy embert, mert a céges e-mail címéről válaszolt egy magán (reklamációs) ügyben.
magnamater
2016. július 06. 10:27
Nem kellett ahhoz 1200, sőt egyetlen dokumentum sem hogy egy magyar nőt kitiltsanak az USÁból. A "mi kutyánk kölke" elv ott is érvényesül - Hillaryt nem kehet megbüntetni.
sozlib_abschaum
2016. július 06. 10:03
Miért tett a mandiner egy negyven évvel ezelőtti képet be?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!