Előretörtek a maradáspártiak a Brexit-kampány hajrájában

2016. június 23. 15:56

Eleinte ugyan a felmérések a kilépést pártolók előnyét mutatták, azonban – vélhetően az erős Brexit-ellenes kampánynak köszönhetően – megfordultak az esélyek. A legutóbbi Brexit-népszavazással kapcsolatos preferenciákat vizsgáló közvélemény-kutatás 52-48 arányú maradáspárti győzelmet jósol a ma megrendezett referendumon.

2016. június 23. 15:56

A Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló Brexit-kampány mindkét táborához csatlakoztak hírességek a csütörtöki népszavazás előtti utolsó napokban is. A bennmaradás mellett tett hitet mások mellett David Beckham, az angol labdarúgás egykori szupersztárja, Sir Elton John, az angol rock veteránja, Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője, Simon Cowell, a tehetségkutató műsorairól világhírű televíziós producer, valamint Keira Knightley és Daisy Ridley színésznők.

A Brexit-táborhoz szegődött a Forma 1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone, Joan Collins és Liz Hurley színésznő, John Cleese, az abszurd humoráról világhírű Monty Python társulat volt frontembere, valamint James Dyson feltaláló és nagyvállalkozó.

Emellett szerdán ezernél több brit és külföldi üzleti vezető, köztük Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója közös felhívásban foglalt állást Nagy-Britannia EU-tagsága mellett. Orbán Viktor pedig egy Daily Mail-ben megjelent újsághirdetésben tett hitet az EU-ban maradás mellett.

Felmérések: először Brexit, azután holtverseny, végül bennmaradás

A szerdán nyilvánosságra hozott utolsó közvélemény-kutatások teljes holtversenyt jeleztek, ami a bennmaradást pártoló tábor előretörését jelenti, hiszen a Brexit-pártiak még a múlt héten is előnyben voltak.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap által az egyes felmérések eredményeinek átlagolásával kiszámított „poll of polls” mutató szerdán késő este 44:44 arányú százalékos támogatottsági megoszlást mutatott.

A fogadási piac azonban erőteljesen a bennmaradást pártolók felé lendült. A Financial Times számításai alapján a brit fogadóirodák jelenlegi esélykiírásaiból származtatott valószínűségi modell azt mutatja, hogy a fogadási cégek a múlt heti 58 százalék helyett most már 75 százalékos esélyt adnak arra, hogy a népszavazáson a választók többsége Nagy-Britannia EU-tagságára szavaz.

A legutolsó közvélemény kutatás és a bukmékerek bennmaradást jósolnak

Az utolsó pillanatban öt közvélemény-kutató cég próbálta a felmérni, hogy a britek vajon megszavazzák-e a szigetország kiléptetését az Európai Unióból a csütörtöki referendumon. A Magyar Nemzet tudósítása szerint ellentmondásos és igen szoros eredmények születtek: ketten kilépéspárti, hárman pedig maradáspárti győzelmet jeleztek előre.

Legutolsóként azonban az Ipsos MORI közvélemény-kutató adta ki az eredményeit, amelyben 52–48-as uniópárti győzelmet vár. Ehhez a várakozáshoz kapcsolódnak a fogadóirodák is: a Ladbrokes, a Bet365 és a Skybet közel háromszoros pénzt fizetnének a kilépés esetén, sőt a szkeptikusabb Betdaq és Matchbook is 1,3-as szorzóval számolnak a Brexit bekövetkezése esetén.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2016. június 24. 06:15
Még mindig, és már 89%, és benne van Észak-Írország. A font meg zuhan. Ebből tényleg balhé lesz.
Pandaka pygmaea
2016. június 24. 05:34
Momentán a kilépés-pártiak vezetnek. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3657160/Britain-brink-EU-referendum-result-knife-edge-Leave-scores-HUGE-victory-Sunderland-outperforms-predictions-Swansea-Remain-pins-hopes-London.html
röviden
2016. június 24. 04:56
Most - véletlen ébren vagyok - úgy néz ki, hogy belecsapnak a lecsóba. 52-48 kilépés.
zolka50.50
2016. június 23. 23:24
Nigel Farage beismerte a vereséget rögtön a választóhelyek bezárása után. Ennyi volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!