Németország: fenntartják a határellenőrzést Ausztria felé

2016. május 11. 08:29

Németország fenntartja Ausztria felé a határellenőrzést – jelentette be a szövetségi és a bajor kormány megállapodását Thomas de Maiziere német belügyminiszter. A politikus szerint a szeptemberben lejáró ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítására a terrorizmus és a bűnözés miatt van szükség, a hosszabbításhoz azonban kell az Európai Bizottság hozzájárulása is.

2016. május 11. 08:29

Németországban a szövetségi kormány és a bajor tartományi kormány megállapodott abban, hogy fenntartják a menekülthullám miatt tavaly szeptemberben ideiglenesen visszaállított ellenőrzést az Ausztriával közös határszakaszon, ha felhatalmazást kapnak erre az Európai Uniótól – közölte Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter kedden Berlinben.

Az EU kedvező döntése esetén a határellenőrzést végző szövetségi rendőrség „láthatóan és hatékonyan” folytatja munkáját, és továbbra is megtagadja a belépést mindazoktól, akik nem akarnak Németországban menedékjogi kérelmet benyújtani – közölte a miniszter.

Hozzátette, hogy a terrorizmus és a bűnözés elleni harcot is szolgálja a menekültek számának korlátozása és a beáramlásuk rendezetté tétele céljából tavaly visszaállított ellenőrzés a bajor-osztrák határon, ahol a menekülthullám eléri az országot. A menekülthullám esetleges fölerősödésére a szövetségi rendőrség rugalmasan reagál, egységeit azonnal megerősíti vagy átcsoportosítja. „Dolgozunk azon, hogy a tavalyi esettel ellentétben az idén ez ne forduljon elő” – emelte ki a német belügyminiszter.

Hangsúlyozta, hogy a nemzeti hatáskörben végzett ellenőrzés befejezésének feltétele a közös, uniós külső határ hatékony biztosítása. A határigazgatás erősítését meg kell követelni az érintett uniós tagállamoktól, ami „különösen Görögországra és Olaszországra vonatkozik”. Továbbá „igazi európai” határ- és partvédelmi szervezetté kell fejleszteni az uniós határigazgatási ügynökséget (Frontex), ki kell építeni egy közös be- és kiutazási nyilvántartást és össze kell hangolni a nemzeti hatóságok információs rendszereit – áll a szövetségi belügyminisztérium közleményében.

Bajor öröm: a szövetségi kormány végre korlátozni akarja a menekülthullámot

Felidézték, hogy Németország kezdeményezésére több uniós tagország felkérte az Európai Bizottságot, hogy az ideiglenes határellenőrzés május 12-én lejáró határidejének hat hónapos meghosszabbítását javasolja a tagállamok kormányait összefogó tanácsnak, amely várhatóan csütörtökön hoz döntést.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter Münchenben bejelentette, hogy a határellenőrzés folytatásáról kötött megállapodás révén a bajor tartományi kormány egyelőre nem fordul alkotmánybírósághoz a szövetségi kormány menekültpolitikája miatt.

A berlini vezetés „készen áll a menekülthullám korlátozására, ha ismét emelkedne a menekültek jelenleg alacsony száma”, ezért a bajor kormány az „asztalfiókba helyezi” az alkotmánybírósági panasz tervét – mondta a miniszter.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!