Német kormány: Minél előbb le kell zárni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat

2016. május 02. 15:05

Minden negyedik németországi munkahely függ az exporttól, így Németország érdeke a TTIP-tárgyalások sikerre vitele és mielőbbi lezárása – jelentette ki Steffen Seibert, a német kormány szóvivője hétfői berlini sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy a Greenpeace hétfőn dokumentumokat hozott nyilvánosságra a tárgyalásokról.

2016. május 02. 15:05

Németország alapvető érdeke a szabadkereskedelem a transzatlanti térségben, ezért minél hamarabb le kell zárni az Európai Unió és az Egyesült Államok tárgyalásait a szabadkereskedelmi övezetről szóló szerződésről (TTIP) – mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján a TTIP-ről a nyilvánosság kizárásával zajló tárgyalásokról kiszivárogtatott iratokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Németországnak az exportra épülő gazdasága révén nagy szüksége van a nemzetközi kereskedelem szabadságára. Az ügy jelentőségét mutatja, hogy minden negyedik németországi munkahely függ az exporttól – mondta. Hozzátette, hogy a koalíciós pártok egyöntetű meggyőződése, hogy sikerre kell vinni a TTIP-tárgyalásokat és egy „ambiciózus” szerződést kell kidolgozni. 

A német kormány tudomásul veszi a TTIP-iratok megjelenését – mondta Steffen Seibert. Hozzátette, hogy nem ismeri a Greenpeace nemzetközi környezetvédő civil szervezet által nyilvánosságra hozott dokumentumokat, így azt sem tudja megmondani, hogy eredetiek-e. Az azonban biztos, hogy nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a Greenpeace szerint a tárgyalások áprilisi állását rögzítő dokumentumok tartalmából, mert egy tárgyalási folyamat „köztes eredménye nem egyenlő a végeredménnyel”. 

CDU: Néha az amerikai szabványok a szigorúbbak

A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik alelnöke, Armin Laschet hétfőn Berlinben tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az EU nem engedhet a munkavállalókat, a fogyasztókat és a környezet védő előírásai szigorúságából. Azonban az európaiaknak érdemes lenne tudomásul venniük, hogy nem az a helyzet, hogy az európai szabványok mind jók, az amerikaiak pedig mind alacsonyabb szintűek, rosszabb minőségűek. 

Ennek belátásához elég felidézni, hogy a dízelbotrány nem azért robbant ki, mert az érintett– motorok károsanyag-kibocsátása nem felelt meg az európai előírásoknak, hanem azért, mert nem felelt meg a sokkal szigorúbb amerikai előírásoknak, és a csalókat nem is az európai, hanem az amerikai hatóságok leplezték le, mint ahogy például a FIFA korrupciós botrányait is amerikai ügyészek tárták fel - fejtette ki Armin Laschet. 

A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök Münchenben tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy gondoskodni kell a tárgyalási folyamat átláthatóságáról. Felelős politikus csak akkor tud állást foglalni a szerződés ügyében, ha ismert a tartalma, és ha a nyilvánosság nem biztosított, a CSU nem támogatja a TTIP-et – mondta.

 A szocdemek nagyobb nyilvánosságot akarnak

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) régóta sürgetik a nagyobb nyilvánosságot, és álláspontjuk szerint elfogadhatatlan lenne, ha a TTIP miatt gyengülnének az uniós előírások, és a szerződésben az amerikai fél által szorgalmazott, demokratikus ellenőrzés nélküli vitarendezési mechanizmust rögzítenék. 

A  Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) nevű egyezményről 2013-ban kezdődtek a tárgyalások. Eddig 13 tárgyalási fordulót tartottak, rendre zárt ajtók mögött. A Greenpeace által hétfőn nyilvánosságra hozott iratanyag az első olyan hitelesnek mondott dokumentumgyűjtemény, amely betekintést enged a nyilvánosságnak a tárgyalások menetébe. 

A tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a szerződésre, attól tart, hogy megnyitja majd az utat az amerikai nagyvállalatok – környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló – érdekeinek európai érvényesítése előtt.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. május 03. 11:06
Úgy látszik az USA-nak nem csak a FIDESZ/DSZ MAFFIA-ban vannak ’fogott’, zsarolható bűnözői, de Merkel is az lehet(stazi). ---- „Capaldo professzor az ENSZ globális szakpolitika-modelljét (GPM) alapul véve szimulálja a TTIP hatását a világgazdaságra egy – főként az EU-ban és az Egyesült Államokban – elhúzódó megszorításokkal és lassú növekedéssel teli közegben. Megállapítása szerint: 1. Már egy évtized után megfigyelhető lenne a TTIP okozta nettó exportkiesés (az észak-európai országok szenvednék el a legnagyobb csökkenést, 2,07 százalékot).A TTIP nettó GDP-csökkenéshez vezetne (a legnagyobb csökkenés 0,5 százalék). 2. A TTIP a munkajövedelmek csökkenéséhez vezetne (ez főleg azért következne be, mert a társadalombiztosítás miatt az európai vállalatok versenyhátrányban vannak). 3. A TTIP munkahelyek megszűnéséhez vezetne. (Számításaik szerint megközelítőleg 600.000 munkahely szűnne meg az Európai Unión belül). 4. A TTIP-nek köszönhetően a GDP bérhányada csökkenne, a tőkejövedelemhez képest (az Egyesült Királyságban 7 százalékos lenne ez a csökkenés). 5. A TTIP a kormányzati bevételek csökkenéséhez vezetne (a zsugorodó gazdaság miatt). 6. A TTIP nagyobb pénzügyi instabilitáshoz és az egyensúlyhiány fokozódásához vezetne. A Capaldo-tanulmány arra is figyelmeztet, hogy mivel az Egyesült Államok és az EU közti kereskedelem erősödni fog, a Közösségen belüli visszaesik.” /alfahir.hu/
kulalak
2016. május 02. 19:15
http://www.businessinsider.com/george-friedman-says-germany-has-bigger-problem-than-refugees-2016-1 Talán ezért sietnek? "Germany is caught in a three-way vortex, according to Friedman. Large numbers of immigrants are a huge social challenge in its insular culture. Furthermore, Germany is tied to a dysfunctional currency and free trade zone whose southern tier is in Depression-like conditions. Unemployment is over 20% in much of Spain, Italy, Greece, and the Balkan states..... Exports account for around 50% of German GDP. No other developed nation depends on exports so much. Germany can’t possibly sustain this, but losing exports will mean losing jobs with unemployment already high for Muslim immigrants and fellow Europeans."
thymian
2016. május 02. 19:05
PEGIDA élő Drezdából. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Q0Ul9myycm0
Berecskereki
2016. május 02. 18:24
Micsoda farizeusi magatartást tanúsít az EU vezetése! A tagországokat azzal vádolják, hogy nem tájékoztatnak, ők pedig titokban mutyiznak több tízmillió uniós polgár életét befolyásoló témákban. Jelenleg az EU fennállása óta a legrosszabb parlamenti összetétele, vezetése van. A korona rajta pedig Juncker és Merkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!