EP: A külső határok biztosítása segíthet megmenteni a schengeni övezetet

2016. május 11. 21:12

Az EU-n belüli határellenőrzések csak átmenetiek és kivételesek lehetnek Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos szerint, amit több ország csak hat hónappal hosszabbíthat meg. Az Európai Parlament képviselői megerősítették: a schengeni övezet helyreállításához az Európai Unió külső határait kell megfelelően biztosítani.

2016. május 11. 21:12

Az unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni övezet helyreállításához az Európai Unió külső határait kell megfelelően biztosítani – mutattak rá az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön folytatott szerdai vitájukban.

Elmondták: az újra bevezetett belső határellenőrzések Európa egyik legnagyszerűbb és leginkább kézzelfogható vívmányát veszélyeztetik.

A vita során a képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy a belső határellenőrzések plusz költségeket okoznak, amely különösen a turizmust és a szállítási szektort érinti érzékenyen.

Átmeneti és kivételes határellenőrzések?

Egyes képviselők élesen bírálták a Brenner-hágó ideiglenes ellenőrzése bevezetésének tervét, megkérdőjelezve az ellenőrzések szükségességét és arányosságát.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos azt hangsúlyozta, hogy a határellenőrzések „átmenetiek és kivételesek”, egyúttal arról biztosította a képviselőket, hogy a cél az ilyen jellegű „akadályok” lehető leghamarabbi felszámolása, de legkésőbb még az év vége előtt.

Csak hat hónap plusz

Közölte, hogy Ausztria, Németország, Svédország, Dánia és Norvégia legfeljebb további hat hónappal hosszabbíthatja meg az övezeten belül bevezetett határellenőrzést a szükségesnek tartott átkelőhelyeken.

Az ideiglenesen bevezetett határellenőrzés szükségességét az aktuális biztonsági fenyegetettség szintje szerint ugyanakkor rendszeresen felül kell vizsgálni, valamint az érintett országoknak kéthavonta jelentést kell tenniük az uniós bizottságnak – mondta.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
na még ez is
2016. szeptember 30. 18:41
Annyiban igaza van, hogy schengen fő haszna nem a személyek, hanem az áruk szabad és gyors mozgása. Sokkal nagyobb a jelentősége ugyanis az áruszállításban, mint a magánszemélyek esetében.
balbako_
2016. május 25. 08:54
Pontosan ezt mondta Orbán Viktor jó másfél évvel- és másfél millió migránssal ezelőtt.
3M..
2016. május 13. 16:32
Egy egész testület kellett hozzá hogy erre rámutassanak? Láthatólag az EU analfabéták gyülekezete. Szebb Jövőt!
tevevanegypupu
2016. május 13. 10:13
Angela Merkel szinte szó szerint azt mondja MOST, amit Orbán Viktor mondott KEZDETEKTŐL..mióta megindult az áradat. És figyelmeztetett Orbán rögtön arra is, hogy Törökország zsarolni fog..erre Merkel majd egy év múlva jön rá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!