A kvótareferendum bojkottjára szólít az Együtt és a DK

2016. május 03. 12:37

Az Együtt szerint törvénytelen a Kúria kvótareferendumról szóló döntése. A párt a népszavazás bojkottjára buzdít, csak úgy, mint a Demokratikus Koalíció. A Magyar Liberális Párt az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul azzal a kéréssel, hogy védje meg a népszavazás intézményét, „ne asszisztáljon a Fidesz propagandájához”.

2016. május 03. 12:37

Az Együtt elnöke törvényellenesnek tartja a Kúria kvótareferendumra vonatkozó döntését és a népszavazás bojkottjára buzdít.

Szigetvári Viktor keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében szégyenletesnek nevezte, hogy a Kúria kimondta: lehet népszavazást tartani a kötelező betelepítési kvóta ügyében. Szerinte az is felháborító, hogy a testület létezőként kezelte a migránsok elosztását. „Orbán Viktor történelmi bűnt követ el, mert valójában nem a betelepítési kvóta, hanem Európa ellen akar népszavazást” – értékelt az ellenzéki politikus, aki szerint a kormányfő „putyini kottából énekel”.

Az Együtt elnöke a hatályos jogszabályokkal és a magyar joggyakorlattal ellentétesnek tartja, hogy nemzetközi szerződést érintő, „nem egyértelmű” kérdésben írjanak ki népszavazást.

A Liberálisok az Alkotmánybírósághoz fordulnak

A Magyar Liberális Párt is közleményben reagált a Kúria keddi döntésére, miszerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében.

A párt az Alkotmánybírósághoz fordul azzal a kéréssel, hogy védje meg a népszavazás intézményét, „ne asszisztáljon a Fidesz propagandájához” és ne hagyja, hogy olyan kérdésben írjanak ki népszavazást, amely kizárólag a Fidesz pártpolitikai érdekét szolgálja. Az MLP szerint a szavazás tovább mélyítheti a „kormánypropaganda által gerjesztett gyűlöletet” a menekültekkel, idegenekkel szemben.

A Liberálisok megdöbbentőnek tartják, hogy a Nemzeti Választási Bizottság hitelesített egy olyan kérdést, aminek semmi értelme nincs, és ezt a hibás döntést a Kúria is megerősítette. Az MLP szerint az Európai Unióban nem ismerik a kötelező betelepítés fogalmát, így érthetetlen, hogyan engedhette most a Kúria is, hogy erről a kérdésről népszavazás legyen. 

DK: Mindenki maradjon távol a népszavazástól

A Demokratikus Koalíció (DK) „Európa-ellenesnek” tartja a Kúria által jóváhagyott kvótareferendumot, ezért az ellenzéki párt – az Együtthöz hasonlóan – bojkottálni fogja a népszavazást és arra kéri a választókat, hogy ne menjenek el voksolni.

A DK szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „Orbán Viktor népszavazási kérdése” egy hazug kérdés, amely valójában nem ezer ember befogadásáról, hanem Európai Uniós tagságunk felmondásáról szól. A hazug referendum azt akarja elhitetni, hogy létezik ingyen ebéd, hogy lehetünk potyautasok az EU-ban, hogy a markunkat tartva húzhatjuk ki magunkat a közös feladatok alól – fogalmazott Gréczy Zsolt, hozzátéve: ilyen út márpedig nem létezik.

Bojkottjukról beszélve kijelentette, hogy „aki távol marad, az Európára szavaz”. A DK szégyennek tartja, hogy az az Orbán Viktor, aki egyszer azt mondta, hogy több millió bevándorlót kell befogadnunk a gazdasági növekedéshez, ma ezer bevándorlóra hivatkozva léptetné ki Magyarországot az EU-ból – jelentette ki.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 09. 12:40
"...te négymillió fideszesről álmodsz, amikor más a fele sincs" Nem vitatkoznék arról, hogy hány fideszes szavazó van még, de abban azért bízom, hogy normálisan gondolkodó ember van még legalább 4 millió.
stefanovszky
2016. május 10. 16:19
Én már ott tartok, hogy mára annyira nyilvánvalóan látom azt is, hogy mi történik jobbról, meg balról is. Azt a szégyent viszont, hogy Fletó legyxen Mo. miniszterelnöke, na azt nem akarom átélni újra. Megalázó volt minden magyar számára.
Fahrenheit 451
2016. május 10. 15:13
nagy szám lenne, ha elmenne négymillió ember fidesz szavazásra, amikor már alig van fideszes és Alkotmány módosítással is megoldható..
Fahrenheit 451
2016. május 10. 15:13
te négymillió fideszesről álmodsz, amikor más a fele sincs, még akkor sem, ha a Hitgyüliseket kötelezik a szavazásra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!