Orbán: Biztatóan haladnak a tárgyalások az uniós csúcson

2016. március 18. 14:59

Orbán Viktor azt közölte a magyar delegációval, hogy az EU-csúcson – ahol a törökökkel való megegyezés a téma –, sikeresen, de legalábbis biztatóan folyik a tanácskozás. Ezzel összhangban az MTI értesülései szerint, egyéb uniós források is arról számoltak be, hogy számos aggályt sikerült eloszlatni a török-EU szerződéstervezettel kapcsolatban.

2016. március 18. 14:59

Orbán Viktor szerint magyar szempontból eddig sikeres, „de legalábbis biztató” az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli tanácskozása, habár a „döntő ütközetet” májusban kell majd megvívni – tolmácsolta a magyar kormányfő véleményét Havasi Bertalan az MTI-nek azt követően, hogy Orbán Viktor péntek délelőtt a magyar delegáció tagjaival értékelte az EU-csúcs eddigi történéseit.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője elmondta: az Európai Bizottság egyelőre nem terjesztette elő a kötelező betelepítési kvótáról szóló javaslatát, ez később – áprilisban vagy májusban – kerülhet az állam- és kormányfők elé.

A csütörtök-pénteki tárgyaláson kizárólag a törökökkel történő megállapodás a téma. A körvonalazódó egyezmény jelenleg nem tartalmaz olyan elemet, amely Magyarország céljaival ellentétes vagy az ország számára hátrányos - tette hozzá péntek kora délutáni tájékoztatásában Havasi Bertalan.

MTI: Nem sokat változtattak a szövegtervezeten

Újra összeült Brüsszelben péntek délután az Európai Unió 28 tagállamának vezetője, hogy csúcsértekezletük második napján is folytassák tárgyalásaikat a migrációs válság megoldásának segítését célzó EU-török tervről.

Az uniós állam- és kormányfőknek csütörtökön – a március 7-én ismertetett török javaslatokból kiindulva - sikerült megállapodniuk a tervezett kétoldalú egyezmény kompromisszumos szövegéről. Péntek délelőtt pedig Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Mark Rutte, a miniszterek uniós tanácsának soros elnökségét ellátó Hollandia kormányfője tárgyalt külön Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel.

Uniós források szerint a csütörtöki tárgyalásokon nem sokat változtattak a vitára bocsátott szövegtervezeten, és sikerült eloszlatni a körvonalazódó megállapodás jogszerűségével kapcsolatos aggályokat. Emellett sikerült biztosítani azt is, hogy a menedékkérők visszaküldésekor betartsák a nemzetközi jogi kötelezettségeket.

Az elfogadott megállapodástervezetben állítólag kiemelték, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni, valamint arra is kitértek, hogy az érintettek Törökországba történő visszaküldésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is részt fognak venni. Azt is hangsúlyozták, hogy a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer eltörlése akkor lehetséges, ha Ankara eleget tesz a vonatkozó előírások mindegyikének.

Nincs szó a török uniós csatlakozásról

A török uniós csatlakozási fejezetek megnyitásáról semmifajta konkrét kötelezettségvállalást nem tartalmaz a kompromisszumos javaslat, mindössze annyit írtak, hogy ezt meg fogják tenni, „amint lehetséges”

A Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához már felajánlott hárommilliárd eurón felüli további uniós pénzügyi támogatást illetően abban egyeztek meg, hogy a kívánt eredmény elérése és fenntartása végett az unió kész további 3 milliárd euró folyósítására 2018 végéig, de csak az eredetileg elfogadott összeg felhasználása után.

A nevük elhallgatását kérő uniós diplomáciai források tájékoztatása szerint ha sikerül megállapodásra jutni Törökországgal, az illegálisan Görögországba érkezett migránsok visszaküldésének rendszere már vasárnaptól érvénybe léphet.

Erre azért lenne szükség, hogy az útra kelni készülők és az embercsempészek számára is üzenetértékű legyen az, hogy a továbbiakban jogellenesen nem tudnak belépni az unió területére. Hozzátették: Törökországnak vállalnia kell, hogy további intézkedéseket hoz, és együttműködik az unióval és a szomszédos országokkal annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális migráció újabb, tengeri és szárazföldi útvonalainak kialakulását Európa felé – tették hozzá.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2016. szeptember 05. 23:16
Magyar szempontbol biztato, hogy Orban Viktor azupersztar polirikus kkepviseli az orszagot es nem baloldali hazaarulo tolvaj banda.
Bell & Sebastian
2016. március 19. 08:15
Ez most meglepett. Mi lesz-a, hol lesz-a?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!