Schulz: Nem várható megállapodás az EU és Törökország között

2016. március 16. 14:20

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint nem várható az EU és Törökország között megállapodás a csütörtöki uniós csúcson, pedig enélkül széteshet az EU. A politikus szerdán egy német lapnak adott interjúban kifejtette: ahhoz, hogy megállapodás születhessen, Törökországnak meg kell értenie, hogy a kurd problémának nincs katonai megoldása, illetve az országban érvényesülnie kell a sajtószabadságnak. Angela Merkel a terhek igazságos elosztása mellett a dublini egyezmény megreformálását sürgeti.

2016. március 16. 14:20

A menekültválság európai megoldása nélkül széteshet az Európai Unió, a csütörtökön kezdődő uniós csúcstól azonban nem várható áttörés a válságkezelés ügyében – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke egy szerdai német lapinterjúban.

A német szociáldemokrata politikus a Berliner Morgenpost című újságban és a kiadóvállalat – a Funke Mediengruppe – többi lapjában közölt interjúban kiemelte, hogy valószínűleg nem sikerül „végleges áttörést” elérni a brüsszeli csúcstalálkozón, de elképzelhető, hogy „teszünk egy újabb fontos lépést a migrációs válság megoldása felé”.

Arra a felvetésre, hogy az európai külső határ hatékony védelméről és a menekültek uniós tagországok közötti méltányos elosztásáról szóló megállapodásra lenne szükség, azt mondta, hogy pontosan ezt az eredményt kell elérni. „De nézze: én 20 éve harcolok az EU külső határainak jobb védelméért, és mi történt? Szinte semmi” – fogalmazott.

Schulz: Nem mehet mindenki Svédországba vagy Németországba

Hasonlóan nehéz ügy a menekültek igazságos elosztásáról már meghozott döntés megvalósítása, mert „egyes országok elzárkóznak a befogadástól”.

Magyarországnak az elosztást szabályozó képlet alapján 1294 menekültet kellene befogadnia, de „Orbán úr népszavazást tart erről, és azt mondja, hogy ez német probléma”. Ameddig ilyen viták zajlanak és az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsban csak egyhangú döntést lehet hozni, „nehezen tudok derűlátóbb lenni” – mondta Martin Schulz. A 160 ezer menekült elosztását szabályozó rendszernek működnie kell, hogy működjenek a megállapodások Törökországgal.

Ezt kell megbeszélnünk a csúcstalálkozón”, a menekülteknek pedig „világosan meg kell mondani”, hogy védelmet kapnak, ha üldözöttek vagy veszélyben vannak, de nem választhatnak maguknak országot. „Nem tudtok majd mind Németországba vagy Svédországba menni, Portugália és más EU-országok is megvédenek benneteket az üldöztetéstől” – húzta alá az EP elnöke.

Törökország tartsa tiszteletben a sajtószabadságot

Arra a kérdésre, hogy mekkora árat szabad fizetnie az EU-nak a Törökországgal kötendő egyezményért, kiemelte, hogy az EU alapértékei érinthetetlenek, vagyis Törökországnak tiszteletben kell tartania a sajtó szabadságát, és „meg kell értenie, hogy a kurd problémának nincs katonai megoldása”. Más kérdésekben viszont lehet engedményeket tenni Ankarának, így lehet szó újabb fejezetek megnyitásáról az uniós csatlakozási tárgyalásokon.

A vízumliberalizációhoz viszont fontos reformokat kell elvégeznie Törökországnak, egyebek között be kell vezetnie a biometrikus útlevelet. Mindezen kívül az EU-nak további 3 milliárd euró támogatást kell nyújtania Törökországnak ahhoz, hogy a menekültek a hazájuk térségében kaphassanak ellátást – fejtette ki Martin Schulz.

Arra a felvetésre, hogy legkevesebb egy tagország elzárkózik Ankara igényeinek teljesítése elől, azt mondta, hogy sok munka van még hátra a tagállamok meggyőzésének területén. Hangsúlyozta, hogy egyes országok vagy országcsoportok egyoldalú intézkedései, illetve a befogadható menedékkérők számának tagállami szinten kijelölt felső határa nem vezet tartós megoldáshoz. A menekülésre késztető okok megszüntetésére összpontosító európai megoldás nélkül az EU széteshet – mondta az EP elnöke.

Merkel: Csak Dublin reformjával tartható fenn Schengen

A csütörtökön kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében a kancellár kiemelte, hogy Törökországnak is érdeke az EU-val együttműködve „rendezni és irányítani” a területére érkező menekülthullámot. A közös cél a „terhek méltányos megosztása”. Az illegális migráció felszámolásához a török javaslatok megvalósítása mellett az is szükséges, hogy később uniós tagállamok önkéntes alapon befogadjanak menekültkontingenseket – tette hozzá. 

Hangsúlyozta, hogy a tartós megoldáshoz hozzátartozik a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer átalakítása, mert „csak Dublin reformjával lehet hosszú távon fenntartani Schengent”, a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetet, és az európai megoldásnak az is része, hogy az övezet tagjai fokozatosan visszatérnek a belső határok nyitottságához, amely igen nagy gazdasági hasznot hajt Németországnak.

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 15. 10:19
„Nem tudtok majd mind Németországba vagy Svédországba menni, Portugália és más EU-országok is megvédenek benneteket az üldöztetéstől” És erre a portugálok, vagy más országok kormányai felhatalmazást adtak? Direkt kérték?
balbako_
2016. április 15. 10:19
Az IW előzetes becslés alapján kiszámolta, hogy Németországnak mennyibe fog kerülni a menekültek ellátása, és ennek milyen hatása lesz a munkaerőpiacra. Szerintük 2015-ben 1,1 millió, 2016-ban 800 ezer és 2017-ben 500 ezer bevándorló érkezett, illetve érkezhet Németországba, többségük Szíriából, Afganisztánból és Irakból. Az IW szerint 2016-ban 400 ezer, míg 2017-ben további 175 ezer munkaképes bevándorló érkezik az országba, akik közül éves átlagban csak minden negyedik fog elhelyezkedni. A többiek munkanélküli segélyben (Hartz-IV) részesülnek majd, azaz pénzügyi és anyagi segítséget igényelhetnek a német államtól, aminek jelentős kihatásai lesznek az állami költségvetésre. A menedékkérőknek járó és a munkanélküli segélyeknél is a gazdaságkutató intézet havonta ezer euróval (310 ezer forint) számol menekültenként. Az IW becslései szerint a menekültek ellátására és elszállásolására az állam közel 17 milliárd eurót költhet 2016-ban, illetve mintegy 23 milliárdot 2017-ben. Ehhez jönnének hozzá a nyelvtanfolyamok és integrációs kurzusok költségei évente 5 milliárd euróval. A bevándorlók ellátásának éves költsége így a becslések szerint 2016-ban 22, 2017-ben 28 milliárd euró lehet. Ezeket az összegeket a német szövetségi államnak, a tartományoknak és önkormányzatoknak kellene előteremtenie.
Mindjárt
2016. március 24. 00:10
Ha a görögök nem védik meg a határaikat, nem toloncolják vissza a törökökhöz az erőszakos, betolakodó muzulmánokat akkor egye a fene őket DE ne próbálják ezeket ránk erőszakolni. Sok az erőszakos muzulmán hazánkban is. Orbánék hazudnak nekünk mert nem toloncolják ki őket hanem ráeresztik a magyar emberekre, a magyar nőkre. Hazudnak.
Mindjárt
2016. március 24. 00:10
Te hazudsz, te nyomorult féreg: Migránsok zaklatták az utasokat egy vonaton Budapesten, a Déli pályaudvaron – adta hírül hétfőn az M1 Híradója. A kontinenshódítók hangoskodtak, sértegették az utasokat, két lányt pedig fizikailag is zaklattak. Amikor a kalauznő megpróbálta rendreutasítani őket, őt is inzultálták - hangzott el az M1 18 órai Híradójában. A fiatal jegyvizsgáló menekülni akart, de elállták az útját és közben szóban és tettleg is megalázták. A Híradó értesülései szerint a migránsok a bicskei befogadóállomás lakói. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz. A csoport hangadója, Mohamed Ahmed Mohamed (persze, és fogadjunk, hogy január elsején született - a szerk.) 24 éves szomáliai állampolgár, ellen elfogatóparancsot adtak ki. A nyomozók vizsgálják, hogy "Mohamed Ahmed Mohamed" nem gyanúsítható-e esetleg ennél súlyosabban minősülő bűncselekménnyel, például közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, vagy személyi szabadság megsértése bűntettével. Ha igen, akkor nem kettő, hanem öt, év börtönre számíthat. Forrás: https://kuruc.info/r/2/156349/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!