Terrorveszély: a francia nemzetgyűlés rábólintott az alkotmánymódosításra

2016. február 10. 18:25

Az 577 tagú francia nemzetgyűlés 317 képviselője támogatta azt az alkotmánymódosítást, amely egyrészt szabályozná a rendkívüli állapotot az alkotmányban, másrészt lehetőséget teremtene arra, hogy a terrorizmusért elítélteket bizonyos körülmények között megfoszthassák állampolgárságuktól. Ám az alkotmánymódosítás végleges elfogadásához a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülésén lesz szükség háromötödös támogatásra.

2016. február 10. 18:25

Elfogadta a francia nemzetgyűlés szerdán a terrorveszély miatt kezdeményezett alkotmánymódosítást, amely miatt januárban lemondott Christiane Taubira volt igazságügyi miniszter. A november 13-i párizsi terrortámadásokra válaszul Francois Hollande államfő által kezdeményezett reform két fő javaslata a rendkívüli állapot szabályozása az alkotmányban, valamint a terrorizmusért elítéltek bizonyos körülmények közötti megfoszthatósága francia állampolgárságuktól. Az 577 tagú alsóházban 317 képviselő támogatta az alkotmányreformot, 199-en szavaztak ellene, 51-en pedig tartózkodtak.

A jobboldali többségű szenátus elé márciusban kerül a szöveg, az alkotmánymódosítás végleges elfogadásához a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülésén a képviselők és szenátorok háromötödös támogatására lesz szükség, ami egyelőre a második passzus okozta megosztottság miatt bizonytalan.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2016. február 10. 23:36
Egy évvel ez előtt ez a gondolat fel sem merült, mára időszerűnek és indokoltnak mondható. Nem csak Franciaországban, nálunk is. Van viszont egy aggályos tényező, amely nem kerülhető meg, még akkor sem, ha az ellenzék ebbe kapaszkodik bele. Ezt a törvénytervezetet csak az után szabad nálunk elfogadásra benyújtani, ha előbb a törvényalkotók megalkották azt a törvényt, amely egyértelműsíti, hogy milyen körülmények előállása mellett léptethető - időszakos hatállyal - életbe az antiterrorista eljárási rend. Ez alapkövetelmény.
zolka50.50
2016. február 10. 20:44
Most mi lesz a mi háztáji lisijeinkkel?
kjkj945
2016. február 10. 20:29
Nálunk mikor szavazzák meg?
atila68
2016. február 10. 19:57
Nácik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!