Klímakonferencia: megvan a végleges megállapodástervezet

2015. december 12. 15:20

Megszületett a végleges megállapodástervezet a párizsi klímakonferencián. Eszerint az iparosodás előttihez képest a légköri felmelegedést 2 Celsius fok alatt kell tartani, és az északi fejlett országok évi 100 milliárd dollárral támogatják a fejlődő déli államok technológiai átállását a szennyezés csökkentése érdekében. A szöveg elfogadásáról szombat délután döntenek a delegációk.

2015. december 12. 15:20

Az ENSZ 21. klímakonferenciája a Párizs környéki Le Bourget városban az eredeti tervek szerint péntek este ért volna véget, de lezárását – és ezzel az átfogó klímavédelmi megállapodás elfogadását – előrelépés hiányában szombatra halasztották. A 195 résztvevő ország plenáris ülése elé délben terjesztett – de egyelőre nem nyilvános – végleges változat elfogadásáról délután döntenek a delegációk.   

Amennyiben a klímamegállapodás tervezetét a delegációk elfogadják, az ENSZ 21. klímaértekezlete „történelmi fordulópont” lehet – hangsúlyozta a klímakonferencia elnöke, Laurent Fabius francia külügyminiszter, aki szerint ambíciózus és kiegyenlített a végleges tervezet.

Fabius azt mondta: a dokumentum megerősíti azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Az 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amelyet több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai és legvégül az Egyesült Államok is támogattak, de a legjelentősebb fosszilis energiatermelők, Szaúd-Arábia, Venezuela, India és Oroszország péntek este még nem akartak támogatni. 

A házigazda francia diplomácia vezetője szerint a szöveg  „differenciált (az országok felelősségében), igazságos, tartós, dinamikus, kiegyenlített, és jogilag kötelező érvényű” megállapodást javasol. Az évi 100 milliárd dolláros támogatás, amelyre az északi fejlett országok tettek javaslatot a déli, fejlődő országok technológiai átállásának finanszírozására 2020-ig „egy lépcsőfok”, és amennyiben érvénybe lép a kiotói egyezményt felváltó párizsi megállapodás, „az új számszerűsített célt legkésőbb 2025-ig meg kell határozni” – mondta Laurent Fabius. 

Ez a megállapodás az egész világ és minden ország számára elengedhetetlen. Segíteni fogja a szigetországokat abban, hogy védekezni tudjanak a partjaikat fenyegető tengerszint-emelkedés ellen, pénzügyi segítséget biztosít Afrikának, támogatja Latin-Amerikát az erdeik megőrzésében, és az olajtermelőknek is segít energiatermelésük diverzifikálásában” – hívta fel a figyelmet a francia külügyminiszter. „Ez a megállapodás olyan nagy ügyeket fog szolgálni, mint az élelmezésbiztonság, a szegénység elleni közdelem, az alapjogok és végül a béke” – tette hozzá.

Francois Hollande francia elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is arra kérték a delegációkat, hogy fogadják el az „első egyetemes klímamegállapodást”.

A dokumentumot Kumi Naidoo, a Greenpeace International vezetője úgy kommentálta: „a kerekek lassan őrölnek, de Párizsban őröltek. A szöveg egyértelműen a történelem szemétdombjára helyezte a fosszilis energiákra épülő ipart.

Párizs több pontján délután több ezer környezetvédő látványos és jelképes akciókba kezdett a globális klímavédelmi egyezmény megszületésének megünneplésére.

Fotó: UNFCCC/Flickr

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2015. december 12. 20:45
"az északi fejlett országok évi 100 milliárd dollárral támogatják a fejlődő déli államok technológiai átállását a szennyezés csökkentése érdekében." Ja, gondolom, majd támogatják a saját multijaik ottani leányait. Még inkább hátrányba hozva az ottani cégeket.
paraklétosz
2015. december 12. 16:46
És mi van akkor, ha azoknak van igazuk, akik szerint széndioxid ide vagy oda, a hőmérséklet akkor is fog emelkedni?
Brigadéros
2015. december 12. 16:20
...Akkor most már nem finganak annyit a tehenek co2-t a légkörbe bocsájtva, akiket azokon a legelőkön tenyésztenek hamburgernek, amiket a felégetett őserdők helyén működtetnek?!?
thomsen
2015. december 12. 16:00
ez nagyon szép, csakhogy nálunk, Magyarországon már most megvan a másfél fokos emelkedés a száz évvel ezelőttihez képest, és az idei év átlaghőmársáklete Mo.-n ha nem is lesz rekord de tuti benne lesz az első ötben, 11.5 fok körül. http://met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_visszatekinto/elmult_evek_idojarasa/images/yTdc/yTdc2014.gif
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!