Joe Biden Kijevben: A Krím Ukrajna része

2015. december 07. 20:56

Az, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nem beszélnek minden nap a Krímről, az még nem jelenti azt, hogy elfeledkeztek annak törvénytelen elfoglalásáról – mondta Joe Biden, amerikai alelnök Kijevben. Azt is bejelentette, hogy további 190 millió dolláros támogatást nyújtanak Kijevnek, elsősorban a korrupció elleni harcra.

2015. december 07. 20:56

A Krím félsziget Ukrajna része, ezért Oroszországnak véget kell vetnie az ukrán terület megszállásának – hangsúlyozta Joe Biden amerikai alelnök Petro Porosenko ukrán államfővel hétfőn Kijevben folytatott megbeszélése után. Az amerikai politikus az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján hozzátette: ha az Egyesült Államok és szövetségesei nem beszélnek minden nap a Krímről, az még nem jelenti azt, hogy elfeledkeztek annak törvénytelen elfoglalásáról.

Joe Biden leszögezte, hogy a félsziget Oroszország általi bekebelezése ellentétes a nemzetközi joggal, és a világközösség semmilyen körülmények között nem fogadhatja el. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusra rátérve kiemelte: az Egyesült Államok elvárja Oroszországtól, hogy teljesítse a minszki megállapodásokban tett kötelezettségvállalásait, továbbá Vlagyimir Putyin elnöktől, hogy tartsa be az amerikai elnöknek tett ígéreteit. Hangsúlyozta, hogy Moszkvának konstruktívan együtt kell működnie Kijevvel, hogy megteremtsék a feltételeit a „szabad, igazságos és veszélytelen” helyi választásoknak a Donyec-medencében.

Érzékelik az ukrán gazdasági növekedést

Az amerikai alelnök a sajtótájékoztatón közölte, hogy Egyesült Államok érzékeli a gazdasági növekedés jeleit Ukrajnában, ugyanakkor sokat kell még tenni az országban a reformok előbbre vitele, főként a korrupció elleni fellépés és a bírósági reform terén. Emlékeztetve a két évvel ezelőtti európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetésekre hangsúlyozta: Ukrajna „nagy árat fizetett” a Majdanon azért, hogy gyökeres változások történjenek az országban.

Elmondta, hogy Porosenkóval megvitatta az azóta eltelt időszakban elért eredményeket. „Nagyon fontos reformok történtek, növekedni kezdett a GDP, az ipari termelés a mezőgazdasági termékek exportja, stabilizálódott a nemzeti valuta” – jegyezte meg Biden. Bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb, 190 millió dolláros támogatást nyújt Ukrajnának elsősorban a korrupcióellenes küzdelemre. 

Szabadkereskedelem az EU-val

Biden rámutatott arra, hogy januártól életbe lép Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodása az Európai Unióval. „Ez az, amiért annak idején a Majdanra mentek az emberek tüntetni” – tette hozzá. Az amerikai vezető kijelentette, hogy Ukrajna jó úton jár, amelyen fontos lépéseket tesz. Figyelmeztetett ugyanakkor annak jelentőségére, hogy az államfőnek, a kormánynak és a parlamentnek együtt kell működnie az ország felvirágoztatásában. „Az Önök népe olyan bátor és olyan sokat tett, hogy megérdemli ezt” – hangsúlyozta. 

Az elmúlt két évben csak négyszer jártam az Önök országában, de biztos, hogy több mint ezer órát tárgyaltuk telefonon keresztül” – jegyzete meg, hozzátéve, hogy többet beszél Porosenko elnökkel, mint a saját feleségével.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. december 08. 15:55
A gyereknek ígérte ugyanis.
Iskender
2015. december 08. 12:51
Ukrajna pedig Binden-é és a fiáé. És ez sajnos nem vicc...
Csigorin
2015. december 08. 11:47
Majd ha Ukrajna ujra Oroszorszag resze lesz. De szerintem ezt a hibat meg akkor se kovetik el ujbol.
matykox
2015. december 08. 09:54
Érdekes, nálunk nem a BIDÉ szokta megmondani a frankót!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!