Idei mélypontján a rubel értéke

2015. december 28. 15:51

Egy dollárért ismét több mint 72 rubelt kértek: a rubel gyengülése mögött az olajárak csökkenését kell keresni. A kőolaj világpiaci ára ugyanis jelentősen esett annak nyomán, hogy iráni vezetők a kitermelés növelését helyezték kilátásba.

2015. december 28. 15:51

A kőolaj világpiaci árának csökkenésével párhuzamosan gyengült a rubel a dollárhoz képest: hétfőn idei mélypontjára, tavaly decemberi szintjére csúszott az orosz fizetőeszköz árfolyama a moszkvai tőzsde devizakereskedésében.

Az utóbbi egy évben először egy dollárért ismét több mint 72 rubelt kértek, miközben az euró rubelhez viszonyított árfolyama is négyhavi csúcsra emelkedett. Moszkvai idő szerint délután egy órakor a dollár 72,25 rubelen, az euró pedig 79,3 rubelen forgott.

A moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói közül a dollárban számított RTS-index 2,05 százalékkal 757,08 pontra csökkent, míg a rubelben számított MICEX-index 0,33 százalékkal 1728,51 pontra esett.

Elemzők szerint a rubel gyengülése mögött az olajárak csökkenését kell keresni, ráadásul a hó végén esedékes adófizetési kötelezettségek időszakának lezárultával visszaesett az orosz fizetőeszköz iránti kereslet. 

A kőolaj világpiaci ára jelentősen esett annak nyomán, hogy iráni vezetők a kitermelés növelését helyezték kilátásba. 

A túlkínálat és az alacsony kereslet eredményeként az északi-tengeri Brent könnyűolaj februári szállításra hordónként (159 liter) 36,99 dollárba került hétfő délután három óra körül, 91 centtel, 2,39 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Ugyanakkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ugyancsak februári szállításra hordónként 37,08 dolláron forgott, 1 dollár 2 centtel, 2,68 százalékkal esett az ára.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2015. december 28. 21:46
Hát igen, a rubel értéke egy realitáson, nagyrészt a kitermelt olajon alapul...szemben az amerikai dollárén, ami azon alapul, hogy a nemzetközi szereplők elfogadják világpénzként... De mi lesz, ha egyszer kipukkad a dollár lufi, és kiderül, hogy a fiktív dollár billiárdok mögött valójában nincsen semmi??!
toyoda
2015. december 28. 19:26
Az oroszok leértékelték a rubelt, na! hozzátették az olajárhoz. Ez egy harc! ki dől be hamarabb című játék. 35 dolláron már az összes olajtermelő csődben van, csak az a kérdés, mikor fogynak ki a kavicsból. Meg kell nézni a Szaúdi költségvetést és dev. tartalékot a költségvetési "lik" szépen viszi a tartalékot. Amerikába pedig hitellel fedezik a veszteséges olajtermelőket (olyan ki nevet a végén).
Morgen
2015. december 28. 19:21
Nem lesz ennek sem túl jó vége.
sersem4
2015. december 28. 16:04
Érdekesen reagálnak ezek a piacok. Jemeni csapatok már Szaud-Arábiában harcolgatnak, az olaj ára érdekes, meg se moccan...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!