Bild: A német kormány a határ lezárását fontolgatja

2015. december 10. 10:38

A német kormány vésztervet tartogat arra az esetre, ha továbbra sem csökkenne az országba érkező menedékkérők száma. A Bild szerint a tervben szerepel a határok lezárása, valamint a biztonságos országokból érkezők belépésének megtagadása. Merkel szerint ha a törökországi vállalások ellenére nem mérséklődik a menekültáradat, további intézkedéseket kell tenni.

2015. december 10. 10:38

A német kormány vésztervet fontolgat arra az esetre, ha nem csillapodik a menekültáradat. A tervben szerepel a határok lezárása, valamint a biztonságos harmadik országból érkezők belépésének megtagadása – írja a Bild német napilap.

A forrásmegjelölés nélküli írás szerint a szövetségi kormány fel akar készülni arra a helyzetre, ha Németország már nem lesz képes annyi menekültet befogadni, mint eddig. A vészterv bevezetésével, „messzemenően” lezárnák az ország határait és „ideiglenesen” megtagadnák a belépést a biztonságos harmadik országból érkező menekültektől, „azaz szinte mindenkitől”.

A felső számhatárról is szó esett 

Angela Merkel, a CDU elnöke és Sigmar Gabriel alkancellár, a SPD vezetője egyetért abban, hogy az Európai Unió  „nem eshet szét a menekültkérdés miatt”, és ebben „Németországnak nagy felelőssége van”. Mindketten úgy gondolják, hogy az érkezők számát „jelentősen csökkennie kell”, ezt írásban rögzítették is. Konkrét számot nem írtak, mert Angel Merkel el akarja kerülni a felső létszámhatár körüli vitát. A Bild azonban úgy tudja, hogy évi négyszázezerre szeretnék csökkenteni az országba érkező migránsok számát.

A lap szerint a CDU december 14-én kezdődő kongresszusán határozatot szeretne hozni arról, hogy ha nem vezetnek eredményre a menekülthullám csillapítását célzó erőfeszítések, valamint Törökország a vállalásai ellenére nem csökkenti gyorsan és érezhetően az EU-ba átkelő menedékkérők számát, akkor „további intézkedéseket” fog tenni.

Egyszer már majdnem behúzták a kéziféket

A kormány három hónapja már majdnem „behúzta a vészféket”, vagyis napirenden volt a határ lezárása – írja a Bild. Szeptember 13-án este (mikor a berlini vezetés bejelentette, hogy ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést) az eredeti tervek szerint a határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség 21 századának kiadtak volna egy bevetési parancsot, amelyben az állt, hogy meg kell tagadni a belépést az EU-n kívüli országok azon állampolgáraitól, akiknek nincs jogosultságuk a beutazásra, akkor is, ha jelzik, hogy menedéket akarnak kérni Németországban. Angela Merkel azonban Thomas de Maiziere belügyminiszterrel telefonon folytatott megbeszélése után „az utolsó percben” lefújta a tervet, így végül a határellenőrzést ugyan visszaállították, de a menedékkérőktől nem tagadják meg a belépést.

A kancellár azóta nemzetközi megoldásokat keres, de a Törökország felől érkezők száma továbbra sem mérséklődik. Angela Merkel már a törvényhozás alsóházában, a Bundestagban november 25-én elmondott beszédében jelezte, hogy ha az EU-ban nem sikerül választ találni a menekültkérdésre, megkérdőjeleződik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet fenntarthatósága – idézte fel a Bild.

Hozzátette, hogy információi szerint Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a kormány menekültügyi koordinátora nemrég CDU-s Bundestag-képviselők előtt arról beszélt, hogy a kormány továbbra is törekedik egy „európai megoldásra”, de ha ez nem sikerül, akkor „meg kell fontolni más megoldásokat”. Az egyelőre kérdéses, hogy az SPD partner lenne-e egy ilyen másfajta megoldásban. A szociáldemokraták eddig határozottan elutasították a határok lezárását és a belépés megtagadását a menekültektől.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2015. december 16. 11:51
Fasiszták. Nácik. Mi lesz a síró kisgyerekekkel? Van ezeknek szívük? Európai megoldást! Szolidaritás! Humanizmus! Ajrópa segíííícCs!
Pandaka pygmaea
2015. december 12. 16:29
Tudok jobbat: Négy láb jó, két láb rossz. Na?
abraxas
2015. december 12. 12:57
Ellenünk meg éppen most indítanak kötelezettségszegési eljárást ugyanezért.
mákgubó3
2015. december 12. 12:57
Géppuskával?Taposóaknák ezreivel,és aki átjutott, kerékbe törni, és felnégyelni..:)))))))))) Addig is bújj az ágy alá...:))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!