Breitbart: A Közel-Keleten tervezhették meg a párizsi támadásokat

2015. november 16. 14:08

Manuel Valls francia kormányfő szerint az Iszlám Állam a merényletet Szíriából tervezte és szervezte meg. Ezt látszik megerősíteni a Breitbartnak interjút adó, Iszlám Álamba beépült újságíró, aki hónapokkal korábban hallotta, ahogy dzsihádisták egy párizsi támadássorozatról beszélnek az Iszlám Állam által elfoglalt egyik szíriai városban.

2015. november 16. 14:08

Manuel Valls francia miniszterelnök a rádióban nyilatkozva figyelmeztetett: a hatóságoknak tudomásuk van arról, hogy az elkövetkező napokban-hetekben szélsőségesek további terrortámadásokra készülnek Franciaországban és Európa más országaiban. „Sokáig fogunk ebben a fenyegetettségben élni, fel kell készülni rá. Hazánkra, hasonlóan más európai államokhoz, lecsaphatnak a következő napokban és hetekben” - fogalmazott.

A kormányfő szerint az Iszlám Állam a merényletet Szíriából tervezte és szervezte meg, tehát „ezt a háborút mindenekelőtt Szíriában és Irakban kell lefolytatni.” Manuel Valls a háború nehézségeiről is beszélt. „Ez az új háború Franciaországban természetesen nem egy hagyományos háború. Sajátos viselkedést, széles látókört, mobilizációt követel, és nagyon nagy óvatosságot, a helyzet biztos kezelését, hidegvért.”

Egy beépült újságíró hónapokkal ezelőtt hallott tervezett párizsi támadásokról

Valls megállapítását látszik megerősíteni egy riport, amely szerint hónapokkal korábban párizsi támadást terveztek a dzsihádisták Szíriában. A Breitbart írása szerint a Tim Ramadan kódnevet használó, Iszlám Államba korábban beépült aktivista/újságíró a terrorszervezet irányítása alatt álló Deir ez-Zor városában, egy internetkávézóban csípett el egy beszélgetést az év első felében: két dzsihádista arról beszélt, hogyan fognak beszivárogni Párizsba.

Ramadan elmondása szerint a terroristák arról beszéltek, hogy két hullámban, először februárban, majd májusban érkeznek Párizsba egy meg nem nevezett parancsnok utasítására. A két kétfős csoportnak már a francia fővárosban kellett volna felvennie egymással a kapcsolatot, de azt nem részletezték, hogy pontosan jutnának el oda.

Az eddig feltárt tények szerint a pénteki támadás elkövetőinek nagy része francia vagy belga állampolgár volt, akik közül többen korábban jártak Szíriában is, legalább egyikük pedig – a jelenleg közölt információk alapján – a menekültek útvonalán jutott el Európába.

Brüsszelbe vezető a szálak

Egy belga származású férfi, Abdelhamid Abaaud volt a párizsi terrorcselekmények fő szervezője és támogatója - jelentette be hétfőn az RTL párizsi rádió. A rádió által az Iszlám Állam „egyik legaktívabb hóhérjának” nevezett férfit tekintik a nyomozók a párizsi merénylet kitervelőjének és megrendelőjének. Az RTL szerint a gyanúsított közvetlen kapcsolatban állt az egyik támadóval, akivel ugyanabban a brüsszeli negyedben élt.

Abaaud neve már korábban, egy januárban meghiúsított belgiumi merényletsorozat kapcsán is felmerült, akkor szintén az akció megrendelőjeként és finanszírozójaként jelölték meg őt a hatóságok. A férfi nem csak az akciók háttérmunkájában vesz rész, korábban több emberrel saját kezűleg végzett, tizenhárom éves öccsét pedig besorozta a terrorszervezetbe. Abdelhamid Abaaud huszonhét éves, Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű negyedéből származik, jelenlegi tartózkodási helye azonban ismeretlen.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Greffiti
2015. november 16. 15:39
Hazudtok! Véditek a gyilkosokat, mert erre kaptatok parancsot. Udo Ulfkotte!
antioxi
2015. november 16. 15:04
Merkel: "Ura vagyok a helyzetnek" Még mindig?!
apagyi
2015. november 16. 14:58
Már az osztrák muszlimok is tiltakoznak a migráció miatt megnövô terrorveszély miatt!.... http://www.krone.at/Oesterreich/Oesterreichs_Muslime_warnen_vor_noch_mehr_Terror!-Asylkrise_ausgenutzt-Story-482348
grimpic
2015. november 16. 14:36
Hűha, -hatták, -hették. Valaki hallott valamit valakitől. Mennyi pénzt is öltök a titkosszolgálatotokba kedves franciák? Nyugodtan zavarjátok el őket utcát söpörni, azzal talán több hasznot hajtanak. Ugyanez igaz a hadseregetekre is. Mi a francért tartjátok őket? Hadihajók, Mistralok, helikopterek dögivel? Minek? Egy csomó pénz megmaradna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!