Balkáni háborútól tart Merkel

2015. november 03. 09:56

Katonai konfliktus alakulhat ki a Balkánon, ha Németország is lezárja határait – mondta Angela Merkel hétfőn este a CDU darmstadti fórumán. A német kancellár hangsúlyozta: Magyarországgal ellentétben országának szolidáris megoldást kell keresnie.

2015. november 03. 09:56

Angela Merkel német kancellár szerint katonai konfliktus alakulhat ki a Nyugat–Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot. A kancellár hétfő este pártja, a konzervatív CDU darmstadti fórumán hangsúlyozta, hogy a Nyugat–Balkánon már megint vannak helyenként feszültségek, amilyenek miatt október végén kezdeményezte a balkáni migrációs útvonal mentén fekvő államok vezetőinek összehívását, mert el akarta kerülni, hogy a volt Jugoszlávia területén „ismét katonai összetűzések” történjenek.

A kancellár kiemelte: nem akarja az ördögöt a falra festeni, de gyorsabban megtörténhet, mint bárki gondolná, hogy a régióban a viták tettlegességé fajulnak és beindítanak folyamatokat, amelyeket senki nem kíván. 

A magyar határ lezárása kerítéssel Merkel szerint csupán azt eredményezte, hogy a menekültek Horvátországon, Szlovénián vagy Románián keresztül mentek tovább, Németországnak pedig nagy uniós tagállamként egy ettől eltérő, szolidáris megoldásért kell fellépnie. Ez a megoldás azonban csak fokozatosan, lépésről lépésre valósítható meg, de „egész biztos vagyok abban, hogy sikerülni fog” – idézték a kancellárt német hírportálok kedden.

 
 

Összesen 280 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2015. november 03. 16:43
Fogy a drága idő és lehet, h. ez tényleg vihar előtti csend. Ahol nincsenek, ott még olyan minden, mint volt, ahol vannak, ott már nem. Ott vannak a mi békés természetünket is borzoló rendbontások, migránstámadások a nagy befogadó államokban, Németországban, Svédországban. Merkel politikája annyira irreális a német népség-katonaság szempontból, h. egyre elképzelhetetlenebb, h. nem valamilyen kényszer, ki nem mondott hátsó szándék hatására teszi. Egyelőre egyébként vannak partnerek ehhez, nem is kevesen, szó sincs népharagról, talán csendben növekvő elégedetlenségről legfeljebb, különösen a gazdag Ny-i oldalon. A német fegyveripar nyilvánvalóan hozzájárul a számunkra elérhetetlenül magas német életszínvonalhoz, a "demokratikus" kormányzás egyik fő ismérve a nemzeti tőke és ipar védelme. Lehet választani, főleg választásokon, az meg elég messze van még Németországban. Nagyon-nagyon reménykedni kell, h. egyelőre nem fordulnak Románia felé, h. megúszhatjuk a kényszer visszatelepítetteket, de valószínűleg a világ már nem lesz még olyan sem, mint volt. Néhány évvel ezelőtt Szíria kívánatos turista célpont volt, Libanon a Közel-Kelet Svájca, Irak tele pótolhatatlan világörökségi kincsekkel. Ma már majdnem mindegy, h. Afganisztánban ki kezdte. Eljött a regionális szövetségkeresések, a nemzetállami óvintézkedések ideje. Ha a balosok kormányai NEM vezettek volna a majdnem teljes nemzeti vagyon elvesztéséhez, ha nem lett volna ráadásul IGAZI demokrácia deficit is az országlásuk alatt, talán nem lennénk annyira bizalmatlanok valamilyen össz- európai megoldás, tengerentúli együttműködés irányában. Sajnos, minden, ami az utólsó 25 évben történt, ezt a bizalmatlanságot alapozza meg.
kjkj945
2015. november 03. 15:39
""„Fegyver csörög, haló hörög, A nap kerítésbe száll, migrénre gyűl az éji vad: Te tetted ezt, mérkell! behíva migránsok ezrei, Halomba, mint kereszt, Hogy sírva tallóz aki él: Mérkell, te tetted ezt!”++
sine ira et studio
2015. november 03. 14:12
Az már csak hab a tortán, hogy Magyarországon mindenki ekézi Merkelt, hogy nem tesz a németek érdekében semmit. Ez lehet, hogy így van, az viszont biztos, hogy ha Merkel olyan megoldást akarna találni, amiben kizárólag Németország érdekeit nézi (mondjuk lezárná a határokat), azzal mi szívnánk a legnagyobbat. Ennyit a magyar politikai elit körültekintéséről...
Bravo
2015. november 03. 13:18
George Osborne, a brit pénzügyér most beszél a Sky News-on a BDI fórumán német üzletemberek előtt. Nagyon tisztán! Öröm hallgatni, fontosakat mondott. Magyarországot többször is megemlítette nem negatív formában. A lényeg, hogy nem akarnak feltétlenül kilépni az EU-ból 2017 végéig tartandó népszavazás eredményeként, de rendbe valamint helyre kell tenni az európai intézményeket és a normatív védőhálót. Egy jobb és eredményesebb úniót akarnak, de nem akarnak túllépni a jelenlegi nemzetek szövetségén. Ebben Merkelnek nem lesz helye (ezt már én mondom).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!