Merkel visszautasított a Seehofer követelését

2015. október 27. 21:20

A német kancellár szerint nem lehet gombnyomással megoldani a migrációsválságot, csak lépésről lépésre, egyben visszautasított a bajor miniszterelnök azon követelését, hogy legkésőbb vasárnapig hagyjon fel a nyitott határok politikájával. Merkel ugyanakkor sajóérteülések szerint szombaton találkozni fog Seehoferrel.

2015. október 27. 21:20

Visszautasította Angela Merkel német kancellár kedden Horst Seehofer bajor miniszterelnök azon követelését, hogy az európai migrációs válsággal összefüggésben legkésőbb vasárnapig, november 1-jéig hagyjon fel az úgynevezett nyitott határok politikájával. Ugyanakkor sajtóértesülések szerint a kancellár szombaton találkozik majd a bajor kormányfővel, vasárnap pedig a szociáldemokrata párt (SPD) elnökével, Sigmar Gabriel alkancellárral hármasban egyeztetnek a válságkezelésről.

A kancellár Berlinben Juan Orlando Hernández hondurasi elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a bajor kormányfő felszólítására vonatkozó újságírói kérdésre Seehofer neve említése nélkül azt mondta, hogy nem lehet „gombnyomással” megoldani a válságot. Csak lépésről lépésre lehet haladni, és a „menekültek számát csak Törökországgal, Görögországgal és az EU-val együttműködve lehet csökkenteni” – tette hozzá Angela Merkel.

November 1-je „érdekes nap” lesz, mert akkor tartják Törökországban a parlamenti választást, és utána hozzá lehet kezdeni az EU és Törökország válságkezelő akciótervének végrehajtásához – mondta a német kancellár. Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére kell összpontosítani.

Horst Seehofer egy keddi lapinterjúban arra is felszólította Angela Merkelt, hogy tárgyaljon Werner Faymann osztrák kancellárral, mert Ausztria elfogadhatatlan módon, értesítés nélkül menedékkérőket szállít a bajor-osztrák zöldhatárra. Hozzátette: a nyitott határok politikájának befejezéséhez az a legfontosabb, hogy Angela Merkel telefonáljon osztrák kollegájának, hiszen a határok megnyitásáról szóló szeptember 4-ei döntés meghozatalához is „elég volt egy telefon”. A német kancellár minderről azt mondta, hogy tavasz óta állandó kapcsolatban áll az osztrák partnerekkel. Az egyeztetés folyamatos, így „ma is, holnap is és holnapután is” tárgyalnak a válságkezelésről – mondta Angela Merkel.

A CDU is elutasítja Seehofer követeléseit

A kancellár pártja, a konzervatív CDU részéről is elutasították a bajor testvérpárt, a CSU elnökének követeléseit. Julia Klöckner, a párt egyik alelnöke, Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy „ultimátumokkal nem megyünk sokra”, a berlini vezetés pedig régóta szorosan egyeztet Béccsel, csak ezt „nem verik nagydobra”.

Horst Seehofer mellett a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann is élesen bírálta Ausztriát, és ugyancsak felszólította Merkelt, hogy vegye fel a kapcsolatot Werner Faymannal. Az osztrák hatóságokkal korábban jó volt az együttműködés, de most „egyértelműen felső utasításra” egyszerűen lerakják a menekülteket a határon, és nincsenek tekintettel Bajorország helyzetére – mondta a CSU-s politikus a  Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

Joachim Herrmann adatai szerint a bajor rendőrség szeptember 5. óta 318 ezer menedékkérőt regisztrált a határon, további 59 ezer embert pedig a tartományi befogadóállomásokon vettek nyilvántartásba. A szövetségi rendőrség adatai szerint csak hétfőn 11 154 illegális bevándorlót tartóztattak fel a bajor-osztrák határon.

Csökkenő népszerűség

A bajor miniszterelnök hetek óta hevesen bírálja a kancellár menekültpolitikáját, és a menedékkérők beáramlásának korlátozását követeli. A Süddeutsche Zeitung című lap szerint Angela Merkel szombaton Berlinben megbeszélést folytat majd Horst Seehoferrel, és vasárnap a CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével, Sigmar Gabriel alkancellárral hármasban folytatják a válságtanácskozást.

Közben a menekültválság miatt tovább gyengült a CDU/CSU választói támogatottsága. Az INSA közvélemény-kutató intézet keddi adatai szerint a pártszövetségre a választók 35 százaléka szavazna, ha most vasárnap lennének a parlamenti (Bundestag-) választások. Ez 2 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, és jelentős visszaesés a 2013-as Bundestag-választáson elért 41,5 százalékhoz képest. „A menekülttéma szétszakítja az uniópártokat, az utóbbi negyedévben a szavazóik csaknem egyötödét elveszítették” – mondta Hermann Binkert, az INSA igazgatója a Bild című lapnak.

Ugyanakkor a Bild megbízásából készített felmérés szerint továbbra is messze a CDU/CSU a legnagyobb támogatottságú politikai erő, és a második helyezett SPD csupán 24,5 százalékon áll. A konzervatívok azonban több mint három éve a legrosszabbul állnak: az INSA kutatásai alapján legutóbb 2012 áprilisában – a görög államadósság-válság eddigi mélypontján - volt 35 százalékos a CDU/CSU támogatottsága.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. október 28. 08:00
mér kell!! Egy tollvonással megoldható! Migrén nem léphet schengen területére. Ha belép karámba zárni és csak vízet kapnak. Ezt reklámozni török szír stb országokban.
ördöngös pepecselés
2015. október 28. 07:56
milyen jéghegy? most a legfontosabb hogy mindenki odategye magát és vigyen egy vederrel a kabinjába és reggelre én leszek a történelem legnagyobb ... idiótája - szögezte le Merkel
Selamat
2015. október 28. 07:55
"Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére kell összpontosítani." Ha nem lenne olyan komoly a probléma, mint amilyen, Merkel ilyen kijelentésein csak röhögni lehetne, hogy végre most már eszébe jut néha, hogy mire is kellett volna hosszú hónapokkal előbb koncentrálniuk, és főleg tenniük.
kenwood
2015. október 28. 02:04
Szimpàtiaszerzési hadjàrat folyik. A nyugati politikai elit olyan vàrosrészekben lakik, ahol közelröl soha nem fog migrànsokkal talàlkozni, tehàt tök mindegy, hogy mennyien jönnek és milyenek. A jòsàgos befogadò szerepében akarnak tetszelegni, telibe szarva a nép véleményét, mert sem a vàrhatò konfliktusok, sem az extra adòk nem érintik öket. Szponzoràlt migrànssegítökkel, lefizetett újsàgíròkkal lehet manipulàlni egy darabig, de majd a vàlasztàsok mutatjàk majd meg, hogy ez az egész bejött-e. Majd a németek eldöntik, hogy kinek mi lesz a sorsa...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!