Kerítést építhet Ausztria, de nem merik kimondani

2015. október 27. 21:42

Az osztrák belügyminiszter bejelentése szerint „építési jellegű” munkálatok kezdődhetnek az osztrák-szlovén határ egy szakaszán, de szerinte szó sincs kerítésről, nem is zárják le a határt, hanem csak a menekültek rendezett átjutását akarják segíteni. A „műszaki zár” több kilométer hosszú lehet. A Die Presse még ha nem is nevezik kerítésnek az építményt, valójában mégis erről lehet szó.

2015. október 27. 21:42

„Építési jellegű”  munkálatok kezdődhetnek az osztrák-szlovén határ egy szakaszán - jelentette be kedden a stájerországi Spielfeldnél az osztrák belügyminiszter, aki szerint nem kerítést építenek és nem a határt zárják le, hanem a menekültek rendezett átjutását segítik. Johanna Mikl-Leitner „építési jellegű intézkedésekről” beszélt, de azt nem részletezte, hogy mire készülnek.  „Nem arról van szó, hogy kerítést építünk a határ mentén, hanem annak a lehetőségnek a megteremtéséről, hogy nagyszámú ember rendezett formában lépje át a határt” – tette hozzá. Tájékoztatása szerint a tervezés szakasza kezdődött el, a megvalósítás időpontjáról a kormány dönt. A miniszter több kilométeren át elterülő „műszaki zárról” beszélt, amelyet a spielfeldi határátkelő elé terveznek építeni. 

A Die Presse című osztrák lap a belügyminisztériumra hivatkozva azt írta: tervekről és óvintézkedésről van szó. Az újság szerint ha nem is nevezik kerítésnek a tervezett építményt, valójában erről lehet szó. 

A miniszter szerint Ausztria teljesítőképességének határaihoz érkezett, a befogadóhelyek egyre telítettebbek, hiszen többen érkeznek délről az országba, mint ahányan elhagyják Ausztriát Németország irányába. Johanna Mikl-Leitner elmondta: Stájerországban óráról-órára változik a helyzet, jelenleg háromezer és nyolcezer között van a határátlépések száma, azonban azzal kell számolni, hogy ez hamarosan elérheti a 12 ezret is. Kijelentette: a menekültek áradata a következő napokban felerősödhet, és nemcsak az időjárási viszontagságokkal kell számolni, hanem azzal is, hogy egyre agresszívabbak lesznek a menekültcsoportok. 

A miniszter arról is beszélt, hogy 2016 januárjára további 200 rendőrt képeznek át határrendészeti munkálatokra. Úgy vélte további kétezer rendőrre lenne még szükség. 

A stájerországi tartományi vezető Hermann Schützenhöfer szerint a belügyminiszter által bejelentett intézkedés „az első lépés a helyes irányba”, hiszen segíti a határvédelmet. A néppárti politikus szerint üdvözlendő minden intézkedés, amely javít a jelenlegi helyzeten. Stájerország már többször kérte a többi tartomány és az állam segítséget a menekülthelyzet megoldásában, a migránsok elhelyezésében és szállításában.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. október 28. 11:44
NeMá http://www.grandpace.com 2015. október 28. 08:36 Ha nem kerítés, akkor akna zár lesz?" az felemeli a migránsokat...
1234
2015. október 28. 09:13
Ausztriát azonnal ki kell zárni az ejúból és Burgenlandot visszacsatolni! Színtiszta humánus emberiességi okokból, mert ott kínozzák az osztrákokat a menekültek bántalmazásával!!! Azonnal a NATÓ-nak be kell vonulnia Ausztriába. Az osztrák bankokat lefoglalni és belőle fizetni a menekültek minden költségét!!!
bookmark
2015. október 28. 08:41
Alig várom hogy egy szatelit képen valaki megmutassa, hogy mennyire lesz kerítés formája a nem kerítèsnek. Esetleg kiadtak egy No papert is?
NeMá
2015. október 28. 08:36
Ha nem kerítés, akkor akna zár lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!