Kanada: a liberálisok nyertek a választásokon, lemondott a konzervatív pártelnök

2015. október 20. 08:56

Nagy valószínűséggel megszerezték az abszolút parlamenti többséget a liberálisok Kanadában a hétfői választáson. Justin Trudeau pártelnök a gazdagok megadóztatását és az Iszlám Államot bombázó harci gépek visszahívását ígéri, Stephen Harper kormányfő lemondott a Konzervatív Párt vezetéséről.

2015. október 20. 08:56

Nagy valószínűséggel megszerezték az abszolút parlamenti többséget a Justin Trudeau vezette liberálisok Kanadában a hétfői választáson a kanadai média egybehangzó előrejelzései szerint.

Az eddig 34 képviselővel rendelkező liberálisok a prognózisok szerint a 338 mandátumból több mint 170-et tudhatnak majd a magukénak. Ezzel az Elections Canada független választási testület adatai szerint megdönthették a konzervatívok 1984-ben felállított, 111 többletmandátumot hozó  rekordját.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök közleményben jelentette be: lemond a Konzervatív Párt vezetéséről a hétfői parlamenti választáson elszenvedett súlyos vereség miatt. A párt átmeneti vezetőt fog kinevezni az új vezetés megválasztásának idejére. Stephen Harper csaknem egy évtizeden át volt az észak-amerikai ország kormányfője. Justin Trudeau megköszönte Harpernek a kormányfőként elvégzett szolgálatát. 

A még nem végleges eredmények fényében a 43 éves Justin Trudeau, volt általános iskolai tanár, a modern Kanada atyjának tekintett néhai, kisebb megszakításokkal 1968-tól 1984-ig hatalom lévő Pierre Trudeau miniszterelnök fia alakíthat kormányt az észak-amerikai országban. Megválasztása a szociális jólétre hangsúlyt fektető liberális hagyományhoz való visszatérést jelenti a csaknem egy évtizede tartó konzervatív kormányzás után.

Adóztatnak, nem háborúznak

Justin Trudeau kormányra jutásának esetére a gazdagok megadóztatását és az államháztartási hiány három évig tartó, kismértékű növelését ígérte az infrastrukturális beruházások felfuttatása, a gazdaság fellendítése és a szociális ellátás javítása érdekében. A liberális pártvezér a Barack Obama elnök vezette amerikai kormánnyal  fenntartott, utóbbi időben megromlott kapcsolatok javítását ígérte. 

Ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy visszarendeli az Iszlám Állam terrorszervezet célpontjait Irakban és Szíriában bombázó kanadai harci repülőgépeket, de folytatni kívánja az iraki erők kiképzését. Azt is megígérte, hogy a jelenlegi kormányzaténál jóval jelentősebb károsanyag-kibocsátási korlátozás felajánlással járul majd hozzá az év végi párizsi klímacsúcs sikeréhez.

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2015. október 20. 12:16
Indulhatnak a cigányok újra Kanadába.
zöldalma
2015. október 20. 10:09
Kedveltem a keresztény Harpert, újra visszatért a porondra a kanadai Kennedy család.
Brigadéros
2015. október 20. 09:43
Olvasgatva a céljaikat, azon tanakodom, mitől liberálisak?!
Photon
2015. október 20. 09:41
Akkor most már jöhetnek a cigányok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!