Előre kikérte egy német diák az érettségi feladatokat

2015. április 09. 18:42

Előre tudni szeretné, mik lesznek az érettségi feladatok az a diák, aki az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva betekintést kért az érettségi feladatokba. Az akcióval a 17 éves tanuló a német adatigénylős oldalt reklámozza.

2015. április 09. 18:42

Az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva betekintést kér az érettségi feladatokba egy német diák, aki éppen a vizsgára készül. A münsteri Simon Schräder közérdekű adatigényléssel fordult az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi oktatási minisztériumhoz. Az április 14-én tartandó érettségi vizsga feladatait szeretné megismerni. A minisztérium közölte, hogy tanulmányozzák a beadványt, számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap csütörtökön az online kiadásában.

Szakértők szerint a tárca elutasítja az adatigénylést, az információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvénynek arra a szakaszára hivatkozva, amely szerint megtagadható az információ kiadása, ha a kért adat nyilvánossága veszélyeztetheti valamilyen közigazgatási hatósági eljárás végrehajtását.

Erre utaltak a minisztériumnál is, rámutattak, hogy biztosítani kell a vizsgázók esélyegyenlőségét, és ezt veszélyeztetné a feladatok előzetes ismertetése, írta a FAZ. Simon Schräder nem is számít a kérés teljesítésére. Érdemjegyei, iskolai előmenetele alapján nincs is szüksége erre. Inkább az érdekli, hogy a minisztérium miként reagál és hogyan érvel. A 17 éves diák a Kérdezd az államot! című, közérdekű adatigénylések benyújtását elősegítő portált működtető civil szervezet - az Open Knowledge Foundation egyesület - támogatója. Arra számít, hogy az akció révén sokan tudomást szereznek a törvény létezéséről, és a jogszabály adta lehetőségekről.

Minden érdeklődő polgár mélyebb betekintést nyerhet az állam működésébe, amit végül is az ő pénzéből finanszíroznak, mondta az érettségire készülő tanuló.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2015. április 09. 20:42
Német liberalissimo! ... és dolgozzák is ki a tételeket. ps: Éljen és virágozzék a magyar illiberalizmus!
kjkj945
2015. április 09. 19:59
Ott kikéri Itt kiszivárogtatják.
tango47
2015. április 09. 19:02
Ügyvéd lesz a srácból, akárki meglássa!
kzs2
2015. április 09. 18:51
Ötletes, de nyilván van mögötte valaki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!