NYT: Az USA felfegyverezné az ukránokat

2015. február 02. 08:34

Az amerikai kormány több tisztségviselője és a NATO vezetése is egyre inkább hajlik arra, hogy az Egyesült Államok védelmi célú fegyverekkel és felszereléssel lássa el az ukrán kormányerőket – írja a New York Times.

2015. február 02. 08:34

Mivel a kelet-ukrajnai szakadárok támadásai egyre fokozódnak az utóbbi időben, az amerikai kormány azt fontolgatja, hogy védelmi célú fegyverekkel és felszereléssel segíti az ukrán kormányerőket – írja a New York Times. Az amerikai kormány több tisztviselője mellett a NATO katonai vezetése is hajlik erre a lehetőségre.

Obama elnök még nem döntött ilyen értelmű segítségnyújtásról. Az ukrán erők által az elmúlt hetekben elszenvedett sorozatos kudarcok miatt azonban az Obama-kormány új megközelítésben vizsgálja a katonai támogatás kérdését” – idézi az amerikai lap cikkét az Index.

A New York Times úgy tudja, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter, Philip Breedlove, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka és Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is kész lenne tárgyalni a fegyverszállításokról. A lap egy névtelen forrása szerint Susan Rice, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is hajlik erre, pedig ő korábban elutasította a fegyverszállítás ötletét.

Eddig a Fehér Ház olyan eszközök szállítására korlátozta a segítségnyújtást, amelyek nem okoznak halált: így például golyóálló mellényeket, éjjellátókat és elsősegély-felszerelést küldött az USA Ukrajnába.

A Nemzetbiztonsági Tanács egyik szóvivője úgy nyilatkozott: „Bár továbbra is a diplomáciai megoldás elérésére összpontosítunk, mindig mérlegelünk más lehetőségeket is, amelyek segíthetnek teret nyitni a válság tárgyalásos megoldása előtt”.

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. február 02. 15:55
Ez nem jó hír. További vérontáshoz vezethet. Lassan egy éve tart a balhé. Szvsz hangosabb, aktívabb tárgyalások kellenek. Akár történelmi bevezetővel (Lenin).
lavor
2015. február 02. 13:28
Majd a Biden fiú kinyeri a vérrel áztatott ukrán földből a földgázt!
packó_
2015. február 02. 12:31
Mit kell itt mellébeszélni. Ez egy kereskedelmi háború, mint az összes többi jelentős háború volt. Eszköze: Ukrajna teljes gazdasági gyarmatosítása, végső célja pedig Putyin megbuktatása és az orosz erőforrások (vissza)játszása Hordorkovszkijéknak és így az USA-nak. Nem olyan bonyolult ez. Szegény kárpátaljai magyarok pedig ágyútöltelékek. Ha nem vagyunk észnél, a pannon magyarok is azok lesznek.
oskar
2015. február 02. 12:11
Mexikót mikor fogja felfegyverezni valaki?????????? Meg kellene már ismertetni az amerikaiakat a háború borzalmaival. Mert nem ismerik. https://www.youtube.com/watch?v=nMhv4XBJ8fs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!