Lövöldözés és túszejtés volt egy párizsi kóser üzletben

2015. január 09. 14:00

Párizs egyik keleti elővárosában lövöldözés volt egy kóser élelmiszerboltban. Egy felfegyverkezett férfi öt túszt ejtett és a Kouachi testvérek elengedését követeli a rendőrségtől. Eközben a Dammartin-en-Goele-i nyomdánál, ahol a testvérpár van, lövések és robbanások hallatszottak. A párizsi üzletbe a rendőrség behatolt.

2015. január 09. 14:00

Lövöldözött és túszokat is ejtett egy felfegyverkezett férfi Párizs keleti részén egy kóser élelmiszerüzletben. A mintegy húsz másodpercig tartó lövöldözésben legalább egy ember megsérült – közölte a rendőrség. Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi túszt ejtett a támadó, a sajtóorgánumok öt és tíz közé becslik a túszok számát.

Feltételezések szerint a lövöldöző azonos lehet azzal a 32 éves férfival, aki csütörtökön lelőtt egy francia rendőrt. Ő a hatóságok közlése szerint kapcsolatban lehet a Charlie Hebdo szerkesztőségét megtámadó testvérpárral.

A rendőrök és mesterlövészek ellepték a területet.

Frissítés

A France24 és a Le Monde szerint a kóserboltot érintő támadásnak legalább két halálos áldozata van. Ezt azonban utóbb cáfolta a rendőrség és a belügyminisztérium. A Le Monde ennek ellenére fenntartja a két áldozatról szóló híreket, amelyeket más bűnügyi források megerősítettek a lapnak.

A túszejtés helyszínen két fiatalt rángattak le a robogóról és vettek őrizetbe a rendőrök. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy van-e közük a támadáshoz. Kiderült, hogy a sérültek közt van a bolt üzletvezetője, akinek a bolt több vevőjével együtt a túszejtés kezdetekor, a kavarodásban sikerült kimenekülnie az üzletből.

A Le Figaro azt írja, hogy kiürítik az Eiffel-torony közelében lévő Trocadéro teret is. A Twitteren közölt fotók szerint a rendőrök előhúzott fegyverrel bújnak fedezékbe a téren. A rendőrök utóbb elvonultak a térről, kiderült, hogy vaklárma volt.

Közben az Élysée-palotába újabb válságértekezletet hívtak össze délutánra.

Frissítés - 16:20

A Euronews információi szerint a kóserboltban lévő túszejtő kapcsolatban áll a Charlie Hebdo szerkesztőségét megtámadó Kouachi testvérpárral. A rendőrség közlése alapján a túszejtő volt az, aki csütörtökön lelőtt egy rendőrnőt Párizsban. A túszejtő azt követeli, hogy engedjék szabadon a testvérpárt, akik jelenleg egy Párizs melletti nyomdában vannak 1-2 tússzal. A túszejtő kijelentette: ha a rendőrség megrohamozza a Dammartin-en-Goele-i nyomdát, ahol a testvérek tartózkodnak, kivégzi öt túszát, akikkel a boltban van. A rendőrök hátrébb küldték az újságírókat a bolttól. Az továbbra sem biztos, hogy van-e halálos áldozata a bolti túszejtésnek.

Eközben a rendőrség megpróbált tárgyalni a Kouachi testvérekkel, ők azonban kijelentették: hajlandóak mártír halált halni, így egyelőre a túsztárgyalás eredménytelen.

Frissítés - 16:55

Lövések és robbanások zaja hallatszott és füst szállt fel a Dammartin-en-Goele-i nyomdából, ahol a Kouachi testvérek barikádozták el magukat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a lövések miért voltak.

Frissítés - 17:20

A legfrissebb információk szerint véget ért a túszdráma a Dammartin-en-Goele-i nyomdánál, és a Kouachi testvéreket megölték. A testvérpár túszai életben maradtak. 

A rendőrök Párizsban is behatoltak a fűszerboltba, egyelőre még nem érkezett információ arról, hogy ott pontosan mi történt.

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. január 09. 17:57
A "rend" a normálisokért van, ezért nincs okom azt gondolni, hogy ha rend van, akkor nem írogathatok ide...
egysegelem
2015. január 09. 17:55
Szivesen neztem volna ugy a videokozvetitest a kommandos akciorol, mint anno az Aliensben volt. :)
lavor
2015. január 09. 17:29
A két Koauchi tesót sikerült Allahoz küldeni.
balbako_
2015. január 09. 17:27
Nocsak. Nemsokára a szőnyeg szélén áll Hollander és az ő kis nácijai. (Lesz dolga Obamának és a francia Goodfriendeknek is)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!