Öt százalékkal nőtt az amerikai GDP

2014. december 27. 13:05

2014 harmadik negyedévében öt százalékkal nőtt az amerikai GDP, amely 11 éve a legnagyobb növekedés az országban. Az USA gazdasági növekedését főként a belső kereslet, valamint a foglalkoztatás növekedése hajtja.

2014. december 27. 13:05

Az Egyesült Államokban a bruttó hazai termék (GDP) éves alapon 5 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben. Ilyen magas gazdasági növekedést utoljára 11 évvel ezelőtt mértek az USA-ban. A végleges adat jobb a vártnál, hiszen az előzetes becslésben 3,9 százalékos növekedést vártak.

Az Egyesült Államokban tavasz óta folyamatosan nő a gazdaság teljesítménye, 1999 óta nem jött létre annyi új munkahely egy naptári évben, mint 2014-ben. A második negyedévben az ország GDP-je 4,6 százalékkal növekedett, így a harmadik negyedéves növekedés azt is felülmúlta. Utoljára 2003-ban fordult elő, hogy két ilyen erős növekedést hozó negyedév volt egymás után az amerikai gazdaságban.

A gazdasági növekedést főként a belső kereslet növekedése okozza, amely 4,1 százalékkal nőtt 2013 harmadik negyedévéhez képest. Ezen belül a tartós fogyasztási cikkek kereslete 9,2 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 2,5 százalékkal nőtt, míg a szolgáltatások iránti keresletben 2,5 százalékos növekedés volt. Az USA exportja 4,5 százalékkal bővült, míg az import 0,9 százalékkal csökkent, ami szintén segítette a gazdaság növekedését.

Hasonlóan pozitív, hogy a vállalatok befektetései 8,9 százalékkal bővültek a harmadik negyedévben. Fontos azonban, hogy a legújabb beruházási adatok szerint a beruházás szeptemberben és októberben enyhén visszaesett, míg novemberben stagnált az országban. A negyedik negyedéves növekedést visszafoghatják a korábban felhalmozott magas készletek, az alacsony üzemanyagár és a foglalkoztatás növekedése viszont segítheti a gazdasági növekedést.

A pozitív GDP adatnak köszönhetően, a New York-i tőzsde vezető indexe, a Dow Jones történelmi csúcsot döntött, és 0,3 százalékos erősödés után először lépte át a 18 000 pontos határt. A Nasdaq és az S&P-500 szintén nőtt a jó hírre reagálva.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. december 28. 17:59
5%-al nőtt? Kit zsebeltek már megint ki?
liberálzöld.
2014. december 28. 09:21
Nagy ügy! A miénk meg 6-tal. Ma reggel láttam a TV-ben, a kormány hirdetése erről énekelt. Az igazság kedvéért el kell ismernem, hogy a mi sikerünk nem 1, hanem 4 év öszesenjéről szólt. :)
gudmen
2014. december 28. 01:03
egy mediánbér USA...medianbér mo. és medianbér kina.. mindent tudni fogtok...GDP és egyéb népbutito maszlagok nem mondanak semmit.. mennyiröl emelkedett a magyar 3%-ot..mennyiröl az USA 5-t.. bigmacindexbe meg bele se menjünk...mert varga misi tökön szurja magát..
Senye Péter
2014. december 27. 18:29
Európa tunya, nem dolgozik, de fogyaszt. Mit fogyaszt? Hát amerikait. Még jó, hogy azok tudnak termelni. Egyelőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!