Nem korlátozza jobban a bevándorlást Svájc

2014. december 01. 08:24

Három kérdésben tartottak vasárnap országos népszavazást Svájcban, de a polgárok mindhármat elutasították: így nem fogják drasztikusan korlátozni a bevándorlást, nem kell megemelni a jegybanki aranytartalékot, és a külföldi milliomosok kedvező átalány-adózása is megmarad.

2014. december 01. 08:24

A szavazók többsége elutasította a Svájcban vasárnap népszavazásra bocsátott három kérdést, amelyek a bevándorlás korlátozásáról, a jegybanki aranytartalék megemeléséről, és a milliomosadónak nevezett, gazdag külföldiek számára kitalált kedvező adó eltörléséről szóltak – írja az Index.

Az „Állítsuk meg a túlnépesedést – védjük meg természeti erőforrásainkat” elnevezésű kezdeményezés elindítói a népesség 0,2 százalékában korlátozták volna a a bevándorlást, ami a jelenlegi mértéknek nagyjából a negyede. (Februárban egyébként egyszer már döntöttek népszavazáson a bevándorlás korlátozásáról, ennek értelmében egy éves kvótát bevezetnek majd a bevándorlókra nézve.) A kezdeményezést a szavazók 75 százaléka elutasította.

Nagy többséggel utasították el a polgárok a „Mentsétek meg svájci aranyunkat” nevű kezdeményezést, amely azt célozta, hogy a jegybank tartalékának 20 százalékát aranyban tartsa. A javaslat elfogadása nagyon megnehezítette volna a jelenlegi, 1,20 frankos euróárfolyam fenntartását, de a szavazók 77,3 százaléka nemet mondott a kezdeményezése.

A harmadik kérdés a milliomosadónak nevezett, külföldieknek szóló kedvező adózási lehetőség eltörléséről szólt. Svájcban ugyanis a vagyonos külföldiek, ha nem rendelkeznek az országban jövedelemmel, kedvező, egyösszegű átalányadót fizetnek csak évente. A szavazók 59 százaléka azonban nemet mondott az eltörlésére.

A népszavazáson a részvétel az egyes kérdésekben 48-49 százalék körüli volt.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2014. december 01. 09:44
Oda másmilyen üzenet ment. Akadnak majd bevándorlók is. Kvóta szerint.
BőröndÖdön
2014. december 01. 08:37
Ilyen egy normális ország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!