Reuters: Baleset történt egy ukrán atomerőműben

2014. december 03. 12:17

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a Reuters tudósítása szerint bejelentette: baleset történt Délkelet-Ukrajnában, a zaporozsjei atomerőműben. Vologyimir Demcsisin energiaügyi miniszter azt közölte: „Nincs veszély, nincsenek problémák a reaktorokkal”, és a baleset nem kapcsolódott magához az áramtermeléshez. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint eddig nem mértek helyben megemelkedett radioaktív sugárzást.

2014. december 03. 12:17

A Reuters közölte: Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök bejelentette, baleset történt Délkelet-Ukrajnában, a zaporozsjei atomerőműben. Az ukrán hírügynökség szerint az atomerőmű 1000 megawattos 3-as blokkjában történt a baleset. Jacenyuk az energiaügyi miniszterét utasította a helyzet kivizsgálására és a térség áramellátásának helyreállítására.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a hármas blokkot november 28-án kapcsolták le, és eddig nem mértek helyben megemelkedett radioaktív sugárzást. A lap szerint az 1984 óta üzemelő zaporozsjei atomerőmű Európa legnagyobb teljesítményű erőműve.

Vologyimir Demcsisin energiaügyi miniszter szerdán a CNBC tudósítása szerint azt közölte: „Nincs veszély, nincsenek problémák a reaktorokkal”, és a baleset nem kapcsolódott magához az áramtermeléshez.

Az ukrán energetikai miniszter sajtótájékoztatóján közölte: december 5-re rendezik a baleset miatt keletkező műszaki gondokat.

Frissítés:

Csak a reaktoron kívüli technikai hiba történt az újabb híradások szerint. A Tagesschau azt írja: fordítási hiba miatt szóltak az első hírek balesetről, mivel az ukrán „avarija” kifejezés balesetet és zavart is jelent.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
macika
2014. december 04. 10:14
Azert azt sem felejtsuk el hogy egykor ugyan ez volt a helyzet Csernobilba akkor is azt hittek sokan hogy kamu hir sőt ott is eleinte eltitkoltak hogy baleset tortent hazudoztak Ott is mertek a sugarzast es ott sem mondtak meg az igazat aztan ezerek halltak meg... azert ez nem mindegy ... errül mindenkinek tudni kenne az igazat nem kamu hireket adni es ha gond van idoben ertesiteni az emberket nem ugy mint egykor csernobilba :(
Willard
2014. december 03. 21:11
Aki egy pillantást vet a (még megmaradt) Ukrajna térképére (ezt a liveuamap.com érzékletesebben ábrázolja, ott a jelenlegi frontvonalak és orosz fennhatóság alá került területek is ábrázolva vannak), annak rögtön feltűnik, hogy Oroszország voltaképpen három fontos pillérre támaszkodva tartja sakkban Ukrajnát: a más elfoglalt Krím-félszigettel, amely gyakorlatilag az egész Azovi-tenger birtoklását is jelenti, a kercsi szoros ellenőrzésével, a Novorosszija elnevezésű meghódított volt kelet-ukrajnai terület és a donyecki energiaforrások birtokbavételével és egy előretolt helyőrséggel Transznyisztriai vékony területsávban, Tiraspol központtal. A mai napon, a moldovai pro- vagy kontra-EU szavazás negyednapján teherautó-konvoj érkezett "humanitárius segélyekkel" Transznyisztriába, Oroszországból (!). Mindez azok után, hogy - mint tudjuk - a szavazás EU-párti többségű eredményt hozott. A többit hozzá lehet képzelni, figyelembevéve a frissen megválasztott román elnök, Iohannis Moldva felé irányuló tapogatózásait is.
Berecskereki
2014. december 03. 17:09
Arszenyij Jacenyuknak azt sem lehet elhinni amit kérdez. Állítólag pénteken indítják újra. Ez viszont arra utal, hogy leállították. Amennyiben leállították akkor viszont az újraindításhoz nem elégséges pár nap, hanem pár hét szükséges. Itt valami nem kóser, akárcsak a kezdetkor a Csernobil esetében. Forrás: http://www.bumm.sk/kulfold/2014/12/03/reaktorbaleset-tortent-egy-ukran-atomeromuben
csuka
2014. december 03. 16:05
Ukrajnában miniszterek lettek a gyarmati helytartók: Kedden az ukrán parlament pedig elfogadta az idegen állampolgárok kinevezését. A pénzügyminisztérium élére Natalia Jaskot nevezték ki, aki ugyan ukrán származású, de amerikai, - az Egyesült Államokban született, végezte tanulmányait, és most amerikai állampolgárként lesz ukrán pénzügyminiszter. Gazdasági fejlesztési miniszternek a litván Aivaras Abromaviciust nevezték ki, egészségügyi miniszternek pedig a grúz Alexander Kvitasvilit. Ránk is ez vár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!