Putyin megvédte a szovjet-náci paktumot

2014. november 06. 20:41

Az orosz elnök szerint nem volt semmi rossz abban, hogy a II. világháború kitörését megelőzően a Szovjetunió és a náci Németország megnemtámadási szerződését kötött, amelyben egyebek mellett megállapodott Lengyelország felosztásáról. Putyin arról is kifejtette a véleményét, hogy szerinte Franciaország és Nagy-Britannia miatt vonulhatott be Európába Hitler.

2014. november 06. 20:41

Vlagyimir Putyin szerint nem volt semmi rossz a szovjet-náci (Molotov-Ribbentrop) paktumban. Az orosz elnök erről fiatal történészek előtt beszélt Moszkvában – írja a The Telegraph. „A Szovjetunió aláírta a megnemtámadási szerződést Németországgal. Az emberek szerint ez rossz. De mi rossz van abban, ha a Szovjetunió nem akart harcolni? Mi a baj ezzel?” – tette fel a kérdést Putyin.

Az 1939-ben, a II. világháború kitörése előtt néhány nappal megkötött megnemtámadási szerződés részeként állapodtak meg a felek egyebek mellett Lengyelország felosztásáról.

Putyin arról is beszélt, hogy szerinte a nyugati történészek manapság igyekeznek elhallgatni az 1938-as müncheni egyezményt, amelyben Franciaország és Nagy-Britannia azzal igyekeztek lecsillapítani Hitlert, hogy beletörődtek a Szudéta-vidék elfoglalásába.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. november 07. 09:42
Hitlernek az antant elnézte a 1. versailles szerződés felrúgását 2. a Saar vidék megszállását 3. Ausztria Németországhoz csatolását 4. Csehszlovákia felosztásában még segítettek is. Mindezek után okkal remélte Hitler, hogy Lengyelországot is elnézik neki, s nem lesz belőle világháború. Ebben ugyan tévedett, de az angolok és a franciák a formális hadüzeneten kívül gyakorlatilag semmit sem csináltak, nem segítettek a lengyeleknek. Nem csupán 1939-ben verte át a nyugat Lengyelországot de aztán 1945-ben is újra.
Akitlosz
2014. november 07. 09:37
Ma is ezt a paktumot védi mindenki, az amerikaiak is, akik kiállnak "Ukrajna területi sérthetetlenségéért". Akik ragaszkodnak a mai ukrán-lengyel határhoz, ők ezzel a Molotov-Ribbentrop paktumot védik, s ők az EU és a NATO.
Cassi
2014. november 07. 08:03
Csak annyi a baj a paktummal, hogy nem jött be - az lett volna a célja, hogy Hitlert nyugat felé terelje, és lehetővé tegye, hogy később Sztálin kedvezőbb pozícióból támadhasson - szó sem volt itt békéről. Sztálin, különféle okok miatt, elkövette élete legnagyobb stratégiai tévedését, ami milliók életébe került. Súlyos hiba volt nem számolni azzal, hogy Hitler tényleg támadni fog. Egyébként teljesen védhető döntés utólag is, hogy Hitler megtámadta a Szovjetuniót. Jól tette, hogy nem várta meg, amíg a lomha, elavult és rosszul szervezett, de hatalmas erőket felvonultató Vörös hadsereg felkészül egy támadásra. Így a németek kihasználhatták a technikájuk és a gyorsaságuk minden előnyét.
Apáczai
2014. november 07. 07:22
Putyin megvédte a szovjet-náci paktumot Mit szólnak ehhez a szövetségesek? Az USA, Franciaország és Anglia? Meg a kisantant? Az a szövetség sem volt kevésbé inmerialista, vagy elnyomó jellegű paktum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!