Ukrán válság: foglyul ejtett ukrán tiszteket engedtek el az oroszok

2014. augusztus 10. 16:17

Oroszország átadta Ukrajnának azt a korábban foglyul ejtett öt ukrán tisztet, akik Ukrajna szerint harc közben kényszerültek átlépni a határt. Donyeckben továbbra is heves harcok folynak, holott a szakadárok szombaton azt közölték, hogy készek tűzszünetre a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

2014. augusztus 10. 16:17

Oroszország átadta Ukrajnának a 72-es gépesített dandár öt tisztjét, akik – Kijev állítása szerint – harc közben kényszerültek átlépni a határt. A hírt Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője erősítette meg vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.

Az orosz hatóságok szombaton engedték el vádemelés nélkül az öt ukrán katonát, akiket előző nap Kelet-Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítottak meg. Kijev szerint a katonákat törvénytelenül tartották fogva napokon át Oroszországban. Az UNIAN ukrán hírügynökségnek egy magát megnevezni nem kívánó forrás azt mondta, hogy Kijev valószínűleg kicserélte az öt katonát Ukrajnában elfogott orosz katonákra.

Liszenko tájékoztatása szerint előző éjjel háromszor lőttek Grad rakéta-sorozatvetőkkel Donyeck megyében ukrán határőrökre az orosz határ túloldaláról. Ezen kívül Luhanszk megyében is egy határ menti településnél tüzet nyitottak az ukrán határőrökre orosz területről. A szóvivő beszámolt arról, hogy szombaton Luhanszk megyében két Mi-24-es orosz katonai helikoptert észleltek, amelyek az orosz határtól két kilométerre hatoltak be Ukrajna területére.  

Liszednko szerint a szakadárok eddig gyakorlati lépést nem tettek a tűzszünet érdekében. Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szeparatisták „népköztársaságának” új „kormányfője” szombaton közölte, hogy készek tűzszünetre a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

Donyeck városában eközben továbbra is rendkívül heves harcok folynak, vasárnap tüzérségi lövedékek becsapódásainak hangja és gépfegyver-sorozatok hallatszottak a város szinte egész területén. Miután találat érte, kigyulladt az Ukrtelekom állami távközkési vállalat helyi részlegének épülete. A detonáció következtében kitörtek a környező lakóházak ablakai. Újabb civil áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. augusztus 11. 15:56
Semmi közük hozzá. Fizessék be az adóikat, aztán kuss! Majd felcsuti Boxi elkölti. Oszt jónapot.
Akitlosz
2014. augusztus 10. 20:55
"akik Ukrajna szerint harc közben kényszerültek átlépni a határt" Értsd rosszul állt a szénájuk, se élelem, se víz, se megfelelő lőszer és még lőttek is rájuk, így hát utánpótlás és a győzelem reményének a hiányában dezertáltak Oroszországba.
zolka50.50
2014. augusztus 10. 19:03
Ennek az alakulatnak öt tisztjéről van szó, akik ellen először vádat emeltek háborús bűnök elkövetése miatt, de most elengedték őket. http://www.globalresearch.ca/entire-ukraine-military-brigade-abandons-the-battlefield-and-surrenders-to-donbass-militia/5394802?print=1 http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_08_05/photo-Tobb-mint-240-ukran-katona-marad-Oroszorszag-teruleten-8566/?slide-1
kamasuka
2014. augusztus 10. 17:36
Mi az, hogy foglyul ejtett? ŐK szöktek át az oroszokhoz, hogy a SAJÁT népük VELÜK nem rokonszenvező lakosai FEL NE KONCOLJÁK ŐKET! Majom hírtálalás, a la mandi. Kérdőjelet nem akartok tenni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!