Német agrárminiszter: Oroszország magának árt az embargóval

2014. augusztus 17. 15:10

A német mezőgazdasági miniszter szerint Oroszország nem bírja sokáig az uniós agrártermékekre bevezetett importtilalmat, az EU agrárpiacára viszont csekély hatást fejtenek ki a moszkvai intézkedések.

2014. augusztus 17. 15:10

Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak adott interjúban kifejtette: Oroszország magának árt az EU-s élelmiszerekre kivetett embargóval, és nem fogja azt sokáig bírni. A miniszter szerint egyáltalán nem biztos, hogy Moszkvának „fél év múlva is az lesz az álláspontja, mint jelenleg”.

Schmidt hangsúlyozta, hogy Oroszország „mezőgazdasági önellátó képessége csak 60 százalékos”, és a hazai termelésre támaszkodva nem tudja betölteni az egyebek között a tejtermék-ellátásban keletkezett hiányt. Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekelt az agártermékek árának stabilitásában és az ellátásbiztonság megőrzésében, és gyorsan véget vethet a mezőgazdasági termékek sorára bevezetett importtilalmat kiváltó nyugati szankcióknak. „Ehhez csupán konstruktívan kell viszonyulnia az ukrán válsághoz a megoldást akadályozó jelenlegi destruktív politika helyett” – mondta Christian Schmidt.

A német miniszter szerint az EU agrárpiacára „csekély hatást” fejtenek ki az orosz exportot korlátozó moszkvai intézkedések, az érintett uniós gazdálkodók kártalanítására vonatkozó követelések pedig „koraiak”. Az uniós agrárminiszterek tanácsa szeptember elején tárgyal az orosz embargóról, és az Európai Bizottság addig elkészíti az adatokon alapuló helyzetképet. Ugyanakkor a miniszter még a brüsszeli tanácskozás előtt találkozik a francia és a lengyel szaktárca vezetőjével, a bonni megbeszélésen „a közös stratégiát” egyeztetik majd.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. augusztus 18. 10:13
"Már most látszik, hogy visszaütött Európára az ukrán–orosz konfliktus. Az utóbbi három hónapban az euróövezet legerősebbjének és egyik motorjának számító német gazdaság recesszióba fordult, és ezt azonnal megérezte az egész Európai Unió is. Hiába élénkítette gazdaságát Berlin, hiába tartotta kordában a költségvetést és a munkanélküliséget." mn.
csuka
2014. augusztus 18. 07:01
"Míg káposzta és cékla van az egyszerű orosz símán megél,nem zavarászták bunkócskával, hogy akkor is edd meg a fóliás paradicsomot!" Ez a sok idióta politikusnak nevezett hülye úgy tesz mintha csak a zölség, hús exportról szólna az embargósdi. Ez eltörpülhet az egyéb veszteségek mellett! Mi lesz pl. a Richterrel? Az export 35-40%-a az oroszokhoz megy. Ha válság lesz az embargók miatt, azt mindenki 'szopja' csak a mocsok talpnyaló politikusok nem. (Azok akkor többet lopnak.)
Negue
2014. augusztus 17. 20:03
"EU agrárpiacára viszont csekély hatást fejtenek ki a moszkvai intézkedések. " Na, akkor az eu nyugodtan kifizetheti nekünk a teljes kárunkat, ha az unió kára úgyis is csak "csekély"!
Besewayo
2014. augusztus 17. 18:18
KI KELL LÉPNI..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!