Kitört az izlandi vulkán, de nem lesz légi káosz

2014. augusztus 29. 10:04

Kitört a Bardarbunga nevű izlandi vulkán. Láva ömlik a felszínre, de hamut nem szór a tűzhányó, így nem várható a négy évvel korábbihoz hasonló káosz a légi közlekedésben. Csak a vulkán közelében, Izland északkeleti és középső része felett rendeltek el repülési tilalmat.

2014. augusztus 29. 10:04

Kitört a Bardarbunga nevű izlandi vulkán, amire már napokkal korábban figyelmeztettek a szakemberek. A vulkánból egy nagyjából háromszáz méter hosszú hasadékon át ömlik a láva, de emberéleteket nem veszélyeztet, a környék ugyanis lakatlan.

A vulkán a legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull alatt fekszik, de a kitörés helye a gleccseren kívül van, így nem várható a jégfolyam jelentős olvadása – közölte az izlandi meteorológiai szolgálat.

Izland északkeleti és középső része fölött megtiltották a repülést, azonban olyan, egész Európát érintő káoszra nem kell számítani, mint 2010-ben az Eyjafjallajokull kitörésekor. A Bardarbunga ugyanis nem okád hamut, így nem kerülnek a levegőbe a repülést veszélyeztető szilárd részecskék – írja az Origo.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2014. augusztus 29. 11:14
Ennek a nevét legalább ki lehet mondani. :D http://szivlapat.blog.hu/2010/04/19/mulatnak_a_vilagsajton_az_izlandiak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!